Szijjarto u Sarajevu: Mađarska za što brže priključenje BiH Evropskoj uniji

Šef mađarske diplomatije tvrdi da je EU pogriješio što u proteklim godinama nije jače potaknuo proces proširenja na Zapadni Balkan.

Šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto (lijevo) boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se u Sarajevu sastao s kolegom Elmedinom Konakovićem (Fena)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kritikovao je u Sarajevu politiku Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, rekavši kako dosadašnji pristup nije pomogao ni Uniji niti toj regiji, posebno u suočavanju s ilegalnim migracijama.

Šef mađarske diplomatije boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem izjavio je kako računa na pozitivan odnos novih vlasti u BiH prema Mađarskoj, a da će Budimpešta i dalje biti odlučan zagovornik što bržeg priključenja BiH u Evropsku uniju jer je to u zajedničkom interesu.

“Dok se cijeli evropski kontinent suočava s teškim izazovima koje je donio rat u Ukrajini, Mađarska je pod pritiskom, ne samo zbog ratne situacije, nego i zbog ilegalnih migracija s juga”, rekao je Szijjarto.

Mađarski šef diplomatije tvrdi kako je sadašnje stanje dokaz koliko je Evropska unija pogriješila što u proteklim godinama nije jače potaknula proces proširenja na Zapadni Balkan, jer da je ta regija već sada dio Unije, onda bi se mnogo efikasnije mogla suočiti sa sadašnjim problemima.

Dodao je da je Mađarska samo u 2022. godini na svojim južnim granicama zaustavila 265.000 ilegalnih migranata.

Szijjarto kaže da Mađarska želi brže proširenje EU-a, za razliku od nekih drugih evropskih država koje to samo verbalno podržavaju.

“Pozivamo te članice EU-a da prestanu blokirati proces proširenja”, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova, dodajući kako Budimpešta očekuje od Brisela dodatne korake koji bi doveli do brže integracije BiH, prenijela je Hina.

Potvrdio je i kako se Mađarska odlučno protivi sankcijama jer misli da je to mehanizam koji ne daje rezultate.

Mađarska se protivi sankcijama

“Isto je sada sa sankcijama iz Brisela. Mi smo protiv uvođenja sankcija za Zapadni Balkan”, kazao je Szijjarto, dodajući kako oni koji se zalažu za sankcije “pojma nemaju” kakvo je stanje u toj regiji. Uz evropske partnere kritizirao je i SAD zbog kritika na račun vlasti u Budimpešti, ustvrdivši kako je riječ o “nedopustivom miješanju birokrata iz Washingtona” u unutrašnje poslove drugih država.

Mađarska vlada već godinama održava srdačne odnose s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, a iz Budimpešte su ranije najavili kako će iskoristiti svoje članstvo u Evropskoj uniji i blokirati svaki pokušaj da se Dodiku uvedu sankcije.

Utjecajne zapadne zemlje poput Njemačke sklone su sankcioniranju Dodika zbog njegove secesionističke retorike i podrivanja Dejtonskog sporazuma, a Mađarska je jedina članica EU-a koja se tome za sada direktno protivi.

Šef diplomatije BiH Konaković ocijenio je saradnju s Mađarskom “veoma dobrom”, dodajući kako dvije države nemaju otvorenih pitanja u međusobnim odnosima.

Zahvalio je Mađarskoj na tome što podržava proces proširenja EU-a na Zapadni Balkan, što je i snažan poticaj za BiH u provedbi reformi koje su pretpostavka za članstvo.

“Ponovno smo zajednički istaknuli da je neupitan teritorijalni integritet BiH i oko toga nema nikakvih dvojbi”, kazao je Konaković, očevidno aludirajući na bliske odnose koje vlada Viktora Orbana održava s vlastima entiteta Republika Srpska.

Szijjarto je nakon sastanaka u Sarajevu otputovao u Trebinje, na energetski forum koji su organizirale vlasti RS-a, kako bi se tamo sastao s predsjednikom tog entiteta Dodikom.

Izvor: Agencije