Upit UN-u: Zašto koristite naziv ‘sporazum Beograda i Prištine’?

Premijer Albanije je na Twitteru ustvrdio da je zvaničan naziv tog dokumenta „Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”.

Rama: Beograd i Priština?! Ozbiljna greška ili lapsus? (Reuters)

Premijer Albanije Edi Rama zatražio je od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da objasni zašto je sporazum o putu normalizacije odnosa nazvao sporazumom između Beograda i Prištine, prenosi agencija Tanjug.

Rama je na Twitteru ustvrdio da je zvaničan naziv tog dokumenta „Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije” i ocijenio kako bi bilo neprihvatljivo ako Guterres namjerno nije upotrijebio „pravi naziv“.

„Beograd i Priština?! Ozbiljna greška ili lapsus? Njegov zvanični naziv je ‘Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije’ i bilo bi neprihvatljivo da generalni sekretar namjerno nije upotrijebio pravi naziv. Molimo vas da odmah date pojašnjenje”, naveo je šef Albanske vlade na Twitteru.

“O putu normalizacije”

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres prethodno je pozdravio, kako je naveo, sporazum Beograda i Prištine „o putu normalizacije odnosa“ i istakao da strane moraju raditi “brzo” i “u dobroj vjeri” kako bi “materijalizirati sve svoje obaveze iz dogovora”.

„Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravlja nedavnu izjavu EU-a o dogovoru između strana o primjeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”, istakao je Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara.

Guterres je naveo da će ispunjavanje dogovora donijeti dobrobit svima i naglasio da međunarodna organizacija „nastavlja podržavati provođenje sporazuma koji proizilazi iz dijaloga između Prištine i Beograda, uz posredovanje EU-a“.

Izvor: Agencije