Muslimani širom svijeta obavljaju posljednje pripreme pred ramazan

Muslimani širom svijeta obavljaju posljednje pripreme uoči ramazana, mjeseca posta, koji počinje 23. marta.

Zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta (EPA)

Muslimani širom svijeta obavljaju posljednje pripreme uoči ramazana, mjesec posta muslimana, koji počinje 23. marta.

Ljudi u gradovima širom Iraka i Jemena obavljaju posljednje kupovine i pripreme prije nastupanja muslimanskog mjeseca posta, prenosi Anadolija.

Muslimani u Pakistanu također završavaju posljednje pripreme uoči predstojećeg mjeseca ramazana, pa su u trgovinama i na ulicama primjetne velike gužve.

Trgovci u Palestini se nadaju se da će tržište, koje je stagniralo zbog inflacije i rasta cijena, oživjeti tokom ramazana.

Ulice u gradovima Saudijske Arabije su posebno ukrašeni povodom nastupanja ramazana.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta.

Značajni datumi

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada