Kurti pozvao Srbe da se vrate u institucije i učestvuju na izborima

Premijer Kosova pozvao je Srbe da se prijave za izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 23. april, uz podsjećanje da je srijeda posljednji dan za prijavu.

Albin Kurti je pozvao Srbe da učestvuju u političkom životu Kosova (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je Srbe da se prijave za izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 23. april, uz podsjećanje da je srijeda posljednji dan za prijavu.

“Važno je za sve one koji se žele angažirati u politici na opštinskom nivou u četiri opštine na sjeveru [Kosova], one koji žele politički zastupati interese građana, u ovom slučaju srpske manjine, da iskoriste posljednje sate i da se prijave za učešće na izborima 23. aprila”, rekao je on.

Kurti je, također, pozvao Srbe da se prijave za ulazak u institucije Kosova, prenosi Tanjug.

“Nisam pozivao na njihovo vraćanje u institucije [Kosova], ali sam više puta pozivao da se prijave svi koji su zainteresirani ne samo za politiku, već i za javne službe, poput policije, zdravstva, prosvjete…”, kazao je Kurti i dodao kako “svi Srbi imaju pravo na to”.

‘Sve veća zainteresiranost Srba’

Napomenuo je da ne može “onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo ni onome koji je poslije ostavke dobio orden u Beogradu” kazati da se vrati u institucije Kosova.

Kurti tvrdi da je, prema informacijama koje ima od Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, “sve je veća zainteresiranost Srba za učešće u institucijama Kosova”, čak i za “zamjenu [registarskih automobilskih] tablica”.

Predstavnici Srpske liste su u utorak, na sastanku s ambasadorom SAD-a na Kosovu Jeffryjem Hovenierom, ponovili da neće izaći na izbore koji su zakazani za 23. april sve dok se ne ispune zahtjevi zbog kojih su napustili institucije Kosova, odnosno dok se ne formira zajednica srpskih opština (ZSO) i dok se ne povuku specijalne jedinice policije sa sjevera Kosova.

Izvor: Agencije