Escobar: Iako nije potpisan, dogovor u Ohridu pravno obavezujući

Specijalni izaslanik SAD-a istakao je kako je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija da se dođe do toga.

Escobar: Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova (Reuters)

Specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je kako je dogovor postignut u Ohridu prije dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na online konferenciji za medije istakao kako je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija da se dođe do toga.

„Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obje strane. Iako nije potpisan, to je sporazum u svakom smislu“, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell je jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se provođenje dogovora odraziti na evropski put obje strane.

Ključni elementi aneksa

„Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova. Važno je da pojasnimo kako će dvije strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah početi i obje strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije euroatlantske integracije. Napredovat ćemo samo ako se sporazum što prije počne primjenjivati”, rekao je.

Kako je istakao, Srbija mora raditi na ključnim elementima aneksa.

„Za obje strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primijeni. To se od obje strane očekuje. Nastavit ćemo dalje raditi s njima i našim partnerima”, rekao je Escobar.

Na pitanje da li se na sastanku u Ohridu razgovaralo o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, on je kazao kako to ne može reći, ali da se razgovaralo o svemu što stoji u evropskom prijedlogu.

Izvor: Agencije