Escobar: Vjerujem da ćemo u Ohridu imati dobre vijesti

Smatramo da je evropski prijedlog za Srbiju i Kosovo izuzetna prilika za trajni mir između dvije važne zemlje regije, rekao je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Vjosa Osmani kaže da će se Kosovo nastaviti angažirati u dijalogu sa Srbijom punom posvećenošću i konstruktivnim pristupom (Anadolija)

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u petak da očekuje dobre vijesti nakon susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Ohridu.

Escobar je to kazao nakon nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini, prenosi Anadolija.

Osmani je rekla da će se Kosovo nastaviti angažirati u dijalogu sa Srbijom punom posvećenošću i konstruktivnim pristupom, kao što je činilo i do sada.

Kazala je da sastanak 18. marta u Ohridu ima važan zamah te da samo pravičan, održiv i sveobuhvatan sporazum, u kojem se dvije države tretiraju kao ravnopravne, može osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regiji.

Podrška ishodu koji približava mir regiji

“Moje očekivanje je da će sporazum Kosovu donijeti konkretan, opipljiv sporazum, osigurat će integraciju Kosova u euroatlantske institucije, osigurat će sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice Kosova u institucije Republike, a to će onda rezultirati momentalnim efektivnim raspuštanjem svih nelegalnih struktura Srbije. Također, ovaj sporazum uključuje važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, koji će otvoriti put za međusobno priznavanje“, naglasila je Osmani.

Escobar je rekao kako očekuje produktivan susret Kurtija i Vučića u Ohridu.

Istakao je da je veoma optimističan u pogledu mogućnosti mirnog rješenja Kosova i Srbije i vjeruje da će nakon subote biti dobrih vijesti.

Escobar, koji će u Ohridu biti posmatrač, kazao je da SAD namjerava u potpunosti podržati svaki ishod koji približava mir regiji i pojačava mogućnosti da Kosovo, Srbija i ostatak regije postanu punopravni članovi evropske zajednice.

“Smatramo da je ovaj evropski prijedlog izuzetna prilika za trajni mir između dvije važne zemlje regije. I, kao najvećim pobornicima Kosova u svijetu, cilj nam je da ovo funkcionira za Kosovo i cijelu regiju, da otključa neke od najnovijih resursa koje Balkan osigurava za sebe i za cijelu Evropu“, naglasio je Escobar.

Escobar se u četvrtak navečer sastao s predstavnicima opozicijskih stranaka na Kosovu, a prije toga se u Beogradu sastao s Vučićem i predstavnicima srbijanske opozicije.

Sastanak u Ohridu počet će u 10:00

Sastanak u Ohridu počet će u subotu u 10:00, saopćili su u petak glasnogovornici Evropske unije.

Kako se navodi, prvo će biti održani odvojeni bilateralni sastanci s Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, koji će početi u 10:30, nakon čega će uslijediti zajednički trilateralni sastanak s predstavnicima EU-a.

Ističe se da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primjeni Sporazuma EU-a o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Na kraju sastanka predviđena je izjava za medije visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada