Dodik: RS će prekinuti kontakte sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije

Čelnik bh. entiteta naveo je da će kontakte obustaviti ‘predstavnici u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH’.

Dodik: Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovest će do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet (Pixsell)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik na svojoj internetskoj stranici je objavio kako će ovaj dio Bosne i Hercegovine uskoro donijeti odluku o prekidu kontakata s nekim zapadnim ambasadama u ovoj državi.

Kako je navedeno na stranici dodik.net, „na jučerašnjem sastanku Savjeta koalicije koja vrši vlast u Republici Srpskoj odlučeno je da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini (entiteta) i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakta s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH“.

„Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i o njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH“, navodi se i dodaje:

„Dejtonski sporazum nisu potpisali SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa. Republika Srpska je potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH i Aneksa 10 o visokom predstavniku.“

Visoki predstavnik

Dodik dalje navodi kako američke i britanske diplomate i ambasade „sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika“.

„Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH, solidarišući se s izjavom reisul-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH.“

„Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte s gore navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.“

Pitanje imovine

Dodik dodaje kako će Vlada RS-a takvu odluku donijeti tokom naredne sedmice, a NSRS na prvom redovnom zasjedanju, „ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine o ovom pitanju“.

Čelnik RS-a kaže: „Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj“.

„Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovest će do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet“, naveo je Dodik.

Izvor: Agencije