Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. juni

Milo Đukanović je kazao da je uvjeren kako je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

Milo Đukanović kaže da je ovo najbolja odluka (Anadolija)

Crnogorski predsjednik i pretendent na još jedan predsjednički mandat Milo Đukanović raspisao je danas prijevremene parlamentarne izbore za 11. juni, prenosi Tanjug.

Đukanović, koji je jučer donio ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svjesni duboke političke i institucionalne krize koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

“Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta prošle godine Vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata”, rekao je Đukanović.

Najbolja odluka

Kazao je da je uvjeren da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

“Umjesto toga, promjenjiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva”, naveo je crnogorski predsjednik, koji je i kandidat DPS-a za još jedan predsjednički mandat na izborima 19. marta.

On tvrdi kako su se, nakon neuspjelog pokušaja da lider Demosa Miodrag Lekić formira vladu, stekli uslovi da u skladu sa Ustavom donese ukaz o raspuštanju parlamenta.

“Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. juni”, rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada