Ambasada SAD-a o Dodikovim najavama: I dalje ćemo biti uz ljude u BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će taj entitet prekinuti kontakte sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy (Fena)

Najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će taj bosanskohercegovački entitet “uskoro donijeti odluku o prekidu kontakata s nekim zapadnim ambasadama”, uz optužbe da rade protiv RS-a, iz američke ambasade u BiH su nazvali nekonstruktivnom i “činjenično netačnom”.

“SAD će i dalje biti uz sve ljude u BiH dok rade na jačanju ove zemlje i osiguravanju mjesta koje im pripada u euroatlantskoj zajednici naroda”, saopćila je ambasada na društvenoj mreži Twitter.

Na stranici dodik.net ranije tokom dana je navedeno da je „na jučerašnjem sastanku Savjeta koalicije koja vrši vlast u Republici Srpskoj odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini (entiteta) i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakta s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH“.

Odluka naredne sedmice

Prema Dodiku, kao razlog takve odluke entiteta je to što “američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika“.

„Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH, solidarišući se s izjavom reisul-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH”, stoji, između ostalog, u izjavi koju potpisuje Dodik.

Kontakte će, prema istoj najavi, obustaviti predstavnici u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih.

„Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i o njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH“.

Navodi se kako će Vlada RS-a takvu odluku donijeti tokom naredne sedmice, a entitetski parlament na prvom redovnom zasjedanju.

Izvor: Agencije