Srbijanski ministar: Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za sankcije Srbiji?

Rade Basta objavio je na Twitteru dvije fotografije sa tadašnjeg glasanja u Ujedinjenim narodima i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba.

Rade Basta se založio za uvođenje sankcija Rusiji (Strahinja Aćimović/Tanjug)

Ministar privrede Srbije Rade Basta, koji se založio za uvođenje sankcija Rusiji, upitao je ruskog ambsadora u Beogradu zašto je njegova zemlja u Ujedinjenim narodima 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora).

Na Twitteru je objavio dvije fotografije – sa tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba.

“Ruski ambasador [pri UN-u] Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora Rusije u Srbiji Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za uvođenje sankcija nama?”, napisao je Basta, prenosi Beta.

Bocan-Harčenko izjavio je ranije da Rusija pozitivno gleda na “odlučan, pošten stav” predstavnika srbijanskog rukovodstva, koji su se ogradili od “antiruskih apela” Baste da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.

“Potvrđujemo opredijeljenost za jačanje bratskog prijateljstva između naroda Rusije i Srbije i razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda”, napisao je Bocan-Harčenko na Twitteru.

Srbija već plaća veliku cijenu zbog sankcija

Basta, potpredsjednik Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, u ponedeljak je izjavio da Srbija “već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji” i da “to postaje neizdrživo”.

“Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji. Stojim uz predsednika [Srebije Aleksandra] Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega”, naveo je on.

Na Instagramu je 13. marta napisao i da zato od Vlade Srbije i svih ministara traži da se izjasne po tom pitanju.

Bastino mišljenje naišlo je i na reakciju glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, koja je konstatirala da je Srbija pod pritiskom da uvede sankcije Rusiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada