SAD: Odluka o sankcijama Mehmedagiću donesena na osnovu dokaza

Odluku o uvođenju sankcija SAD nije donio ‘preko noći’, rekao je šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu (Reuters)

Odluku o uvođenju sankcija osobama iz Bosne i Hercegovine SAD je donio temeljito, a na prikupljanju dokaza radio je veliki broj ljudi te nijedna od odluka nije donesena ‘preko noći’, izjavio je na brifingu za bh. novinare ambasador James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Rekao je da sankcije koje je SAD uveo nisu dovoljne za promjenu stanja, dodajući da je to, ipak, na građanima koji trebaju reći da ne žele da im zemlju vode ovako ocijenjeni ljudi. „Isto važi i za poslovnu zajednicu“, rekao je O’Brien, prenijela je Fena.

Američko ministarstvo finansija uvelo je u srijedu sankcije za još tri osobe iz Bosne i Hercegovine, koje su označene kao prijetnja regionalnoj stabilnosti i demokratskom upravljanju na Zapadnom Balkanu.

Pod sankcijama i bivši direktor OSA-e

Pod američkim sankcijama je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić kojeg SAD tereti za zloupotrebu državne telekomunikacijske kompanije u korist Stranke demokratske akcije (SDA).

Navode da je Mehmedagić sarađivao i s kriminalnim mrežama, kako bi obogatio sebe i svoju stranku.

Na crnoj listi je i Dragan Stanković koji je, kako navode američke vlasti, kao direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove bh. entiteta Republika Srpska direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH.

Sankcionisan je i Edin Gačanin, uz obrazloženje da je riječ o jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Mehmedagić je odbacio optužbe Američkog ministarstva, uz poziv institucijama SAD-a da obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka.

Američke sankcije Mehmedagiću su iz SDA nazvali pritiskom koji ima za cilj “na silu izbaciti iz vlasti” tu stranku, uprkos izbornim rezultatima, “u korist stranaka trojke, HDZ-a i SNSD-a”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada