Određen istražni zatvor županu Dekaniću i drugima

Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv pet okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Župan Damir Dekanić tokom privođenja na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku (Dubravka Petric/Pixsell)

Sudac istrage osječkog Županijskog suda je odredio jednomjesečni istražni zatvor za uhapšenog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i još četvero okrivljenika koje Uskok tereti za nekoliko krvičnih djela, izvijestili su na tom sudu.

Okrivljenici koje tužilaštvo tereti za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima, vezanim uz prošlogodišnju Dekanićevu saobraćajnu nesreću i za koje je predložen istražni zatvor, privedeni su na osječki sud nešto prije 14 sati, a ročište je trajalo skoro šest sati, piše Hina.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv pet okrivljenika, među kojima je i župan Damir Dekanić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, potvrdio je novinarima nakon ročišta zamjenik direktorice Uskoka Darko Dodig.

Sud je prihvatio argumente tužilaštva o postojanju osnovane sumnje u počinjenje krvičnih djela, ali i da postoji realna opasnost nezakonitih utjecaja na svjedoke koji su ispitani u dosadašnjem toku postupka.

Okrivljenici imaju pravo žalbe

Dodig je napomenuo da protiv šeste okrivljene osobe, policijske službenice, nije predložen istražni zatvor, zbog njenog zdravstvenog stanja, već je određena mjera opreza zabrane uspostave kontakata sa svjedocima.

Na upit novinara Dodig nije želio komentirati mogućnost proširenja istrage, o čemu se nagađalo u javnosti, kazavši da o tome u ovome trenutku ne može niti želi govoriti.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Davor Mitrović rekao je novinarima da okrivljenici imaju pravo žalbe na rješenje o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora, o čemu će odlučivati Izvanraspravno vijeće toga suda.

Tužilaštvo i Ravnateljstvo policije su, ne navodeći identitete, prethodno izvijestili da su istragom, pored Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev 38-godišnji rođak Krešimir Bičanić, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe.

Ravnateljstvo policije također je izvijestilo da je troje policajaca udaljeno iz službe, a slijedi im i disciplinski postupak.

Izvor: Agencije