Sastanak Milanovića i Cvijanović: Nijedna država ne bi trebala silom u NATO

Hrvatski predsjednik je rekao da BiH vidi u Evropskoj uniji, ali da nijedna država ne bi trebala silom u NATO. 

Zoran Milanović susreo se s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović (Luka Stanzl/Pixsell)

“Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo”, rekao je predsjednik Zoran Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u “pravo vrijeme”. “Dejton nije nikakav prijelazni put, povratni put ili zaobilazni put do onoga što je Bosna i Hercegovina bila nekad davno. To je temelj Bosne i Hercegovine i u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu pravde i prava”, naglasio je Milanović na zajedničkim izjavama za medije s Cvijanović.

Milanović je Cvijanović primio na Pantovčaku i održali su tete-a-tete susret. Predsjednik je rekao da mu je najvažnija stabilnost i predvidivost u regiji, evropski put BiH i položaj Hrvata u susjednoj zemlji, piše Hina.

“Ako se ‘dejton’ bude dirao, iz toga može izaći samo zlo”, rekao je.

Dodao je da je o “dostojanstvenom” položaju Hrvata u BiH spreman razgovarati “sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma” i istaknuo je da kod Cvijanović i njenog bliskog političkog kruga vidi “malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje”.

Cvijanović boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj. Ona je prva žena izabrana u Predsjedništvo BiH i bit će predsjedavajuća do jula ove godine.

Članica Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska rekla je da je opredijeljena Dejtonskom sporazumu “kao stalnoj postavci” i da bi se svi narodi u BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci trebali u BiH osjećati “dobro i ugodno”.

“Da bismo se osjećali dobro, moramo uživati ona prava koja imamo prema ustavu”, rekla je Cvijanović. Dodala je da probleme treba rješavati “na konstruktivan način” i da se do rješenja ne dolazi “ako se šuti na sceni”.

Milanović neće s Komšićem

Milanović je rekao da vidi BiH u Evropskoj uniji, ali da nijedna država ne bi trebala silom u NATO.

“Bosna i Hercegovina kako je ja vidim, a Republika Srpska je dio BiH – to je zapad i to je Evropska unija. NATO, reći ću odmah – ako se dogovorite, jer utjerivati silom u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu svi za NATO, pričekajte”, rekao je Milanović.

Cvijanović je ponovila da u Bosni i Hercegovini postoji “saglasnost” o ulasku u Uniju, ali ne i u NATO.

Hrvatski predsjednik je, odgovarajući na pitanje o potencijalnom susretu s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, rekao da ga je unaprijed obavijestio o sastanku s Cvijanović i da je i sam dobrodošao u posjetu.

Isto ne vrijedi za trećeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika”, rekao je Milanović.

Izvor: Agencije