Dodik: U slučaju zadiranja u pitanje imovine, donosimo odluku o secesiji

Predsjednik RS-a je najavio da će preložiti koalicionim partnerima u ovom entitetu i da razmotre svoj odnos prema SAD-u.

Predsjednik RS-a je istakao da je imovina riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom (Reuters)

Imovina bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska pripada Republici Srpskoj i ko god pokuša sa nivoa BiH da zadire u to pitanje donio je odluku o nezavisnosti Republike Srpske, rekao je predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Ako nešto pokušaju iz Sarajeva, odmah ću sazvati sjednicu Narodne skupštine Srpske”, rekao je Dodik, javlja RTRS.

Predsjednik RS-a je istakao da je imovina riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ustav kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje se ne sluti da imovina pripada BiH. Ne može Sporazum o sukcesiji rušiti Ustav. Sporazum o sukcesiji treba se primijeniti onako kako Ustav nalaže, da se zna koja imovina pripada FBiH, a koja Srpskoj” naveo je Dodik.

Razmotriti odnos prema SAD-u

Dodik je precizirao će u slučaju ataka ili zadiranja u pitanje imovine Republike Srpske entitetski parlament na sjednici donijeti odluku o izdvajanju Republike Srpske iz BiH, jer je imovina riješena Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Milorad Dodik danas je najavio da će predložiti koalicionim partnerima u RS-u da razmotre svoj odnos prema SAD-u, nakon što se na crnoj listi te države našao i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Amerika ovako ponaša prema našim ljudima, iako to nisam potencirao ni kad sam ja bio u pitanju. Mislim da uvoditi sankcije ministru Šeraniću, čovjeku koji je privržen vladavini prava, govori koliko su oni bezočni, koliko su bezobrazni. Moj odnos prema njima će biti rigorozan, ali ćemo izgraditi zajednički stav”, najavio je Dodik.

Izvor: Agencije