Borrell: Vrijeme je da čelnici Kosova i Srbije pokažu odgovornost

Visoki predstavnik Evropske unije kaže da će sastanak s Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem u Ohridu biti usredotočen na provedbu aneksa evropskog sporazuma.

Josep Borrell: Susret u Ohridu je drugačiji od prethodnih (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrrell kazao je da je vrijeme da čelnici Kosova, Srbije i cijelog Zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspjeh procesa pristupanja regije Uniji.

To je napisao u saopćenju uoči trilateralnog sastanka 18. marta u Ohridu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem te istaknuo kako će taj sastanak biti usredotočen na provedbu aneksa sporazuma EU-a, a koji će rezultirati dalekosežnom normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Fena.

“Ovaj susret je drugačiji od prethodnih. Ne samo zato što ću se s Vučićem i Kurtijem susresti u regiji – u Ohridu, a ne u Briselu – nego i zato što ćemo našu raspravu usredotočiti na provedbu aneksa sporazuma s EU-om, koji će rezultirati dalekosežnom normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije”, napisao je Borrell uoči sastanka u Ohridu.

“Sada je vrijeme da se fokusiramo na širu sliku i ne dopustimo da se još jedna prilika zatvori pred očima ljudi u regiji, kao što se dogodilo nekoliko puta u novijoj historiji”, kazao je te dodao kako će sastanak u Ohridu otvoriti put Srbiji i Kosovu za ulazak u EU.

Mapa puta za provedbu evropskog prijedloga

U okviru priprema za sastanak u Ohridu Vučić je početkom sedmice razgovarao s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom o evropskom prijedlogu o Kosovu, formiranju zajednice srpskih opština (ZSO) i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Nakon toga je kazao da je formiranje ZSO-a preduvjet za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu.

Kurti je rekao da će iz “dobro poznatih” modela, prema kojima su organizirane nacionalne manjine unutar EU-a, uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu bile tretirane na pravi način.

Na sastanku u Ohridu 18. marta Kurti i Vučić trebali bi se usaglasiti o izradi mape puta za provedbu evropskog prijedloga.

Izvor: Agencije