Vučić: Krajnji cilj da Srbi i Albanci žive zajedno

Predsjednik Srbije rekao je da sve što je potpisano u dijalogu sa Kosovom, a što su potpisali i predstavnici EU, mora biti provedeno.

Vučić očekuje da sve što je EU potpisao u dijalogu o Kosovu bude provedeno (Reuters)

Sve što je potpisano u dijalogu Srbije i Kosova, što su potpisali i predstavnici EU-a mora biti provedeno, izjavio je u intervjuu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uoči nove runde razgovora dvije strane 18. marta.

Vučić se u prethodna dva dana, u okviru priprema za trilateralni sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Ohridu pod pokriviteljstvom EU i šefa diplomatije EU Josepa Borrella, sastao s posebim predstavnikom Unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, a danas i s posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

On je u razgovoru s američkim dužnosnikom ukazao na “nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regiji i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine”, istaknuvši neophodnost “potpune primene do sada potpisanih sporazuma” i “očuvanje državnih i nacionalnih interesa” Srbije, saopćeno je iz Vučićevog ureda.

U intervjuu za Euronews na engleskom jeziku, Vučić je naglasio da su, u pogledu uspostavljanja zajednice srpskih opština (ZSO) pod pokroviteljstvom EU-a potpisana četiri sporazuma.

Ključna tačka

Beograd ustrajava u namjeri da formiranje ZSO mora biti početna i ključna tačka za dalju implementaciju evropskog prijedloga sporazuma za Kosovo, jer je tu obavezu Kosovo preuzelo u Briselu, a Srbija EU smatra garantom da se ta asocijacija formira. Kosovske vlasti misle da ZSO treba biti centralni dio sporazuma, ali tek kroz uzajamno priznanje.

“Sve već imamo potpisano i naravno to su potpisali predstavnici EU i to mora biti provedeno. I to nije krajni cilj. Krajni cilj je da Srbi i Albanci žive zajedno, da žive mnogo bolje i da se poštuju, bez neprijateljstva”, rekao je Vučić, prenosi Hina.

Na pitanje priprema li se za novu rundu razgovora s predstavnicima Kosova i koje su “crvene linije”, Vučić je rekao da ih imaju obje strane, a da je važnije pokušati doći do kompromisnih rješenja i da moraju mnogo raditi da bi se situacija normalizirala.

“Verujem da je u interesu obe strane da osiguramo slobodan protok roba, ljudi, kapitala. Na tome moramo veoma marljivo raditi, kao i na tome da se implementiraju svi prethodni sporazumi”, poručio je Vučić.

Upitan je li Srbija spremna na neke ustupke kosovskoj strani u pogledu članstva u Vijeću Evrope ili bar prihvatanja te procedure, Vučić je rekao da su oni “već pokrenuli tu proceduru”, a Srbiju nisu pitali jer im za to “nije potrebna”.

On je ponovio da je i predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu rekao šta misli o prijemu Kosova u UN, ali da je Beograd spreman da razgovara o drugim pitanjima.

“Moramo razgovarati i o nekim zakonima koji moraju biti usvojeni i o tome ću razgovarati u Ohridu s mojim sagovornicima i nekim drugim ljudima. Ali spremni smo razgovarati o mnogim pitanjima i oni znaju moje crvene linije”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje znači li to da se ne zatvaraju vrata za mogućnost da Srbija kaže “da” članstvu Kosova, on je rekao: “U nekim organizacijama da. Ne govorim o Vijeću Evrope, to su već pokrenuli bez nas.”

Vučić je istaknuo da su ljudi “siti svih vrsta pritisaka” s kojima se Srbija suočava u pogledu Kosova, sankcija (Rusiji) “i svega drugog”.

Zato je popularnost EU-a u (Srbiji) skoro najniža, a bilo je još gore prije mjesec dana, ali da je Srbija mnogo napravila, rekao je Vučić. Ako se tako nastavi, uvjeren je da će Srbija jednog dana postati članicom Evropske unije.

Izvor: Agencije