Escobar s Vučićem i Brnabić u Beogradu

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan sastaje se sa zvaničnicima Srbije uoči nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zamjenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije saopćeno je da su razgovarali o procesu normalizacije odnosa s Kosovom, formiranju zajednice srpskih opština (ZSO) i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo Evropske unije, prenosi Anadolija.

“Predsjednik Vučić je ponovio nepromijenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rješavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, s akcentom na potpunoj primjeni do sada potpisanih sporazuma i očuvanju državnih i nacionalnih interesa”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Vučić zahvalio SAD na podršci koju pruža dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je riječ o sigurnosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i formiranju zajednice srpskih opština.

Američki State department najavio je u utorak da će Escobar doputovati u region kako bi podržao proces dijaloga Kosova i Srbije.

Escobar se sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prenosi agencija Beta.

Nakon sastanka, Brnabić je naglasila da je cilј Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu, te posvećenost dijalogu Kosova i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja, saopćeno je iz Vlade.

Brnabić je također istakla važnost i značaj potpune primjene do sada potpisanih sporazuma, prije svega Briselskog sporazuma, i značaj formiranja zajednice srpskih opština.

Iz Vlade navode i da je zahvalila je Escobaru na podršci SAD-a u dijalogu koji se vodi pod pokrovitelјstvom Evropske unije, kao i na podršci koju pružaju formiranju zajednice srpskih opština.

Put ka normalizaciji odnosa

Escobar dolazi u Beograd dan nakon posjete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka koji se sastao s najvišim zvaničnicima i predstavnicima opozicije u okviru priprema za sastanak lidera Srbije i Kosova u Ohridu 18. marta.

Specijalni američki predstavnik je dan nakon posljednje runde dijaloga na visokom nivou, održane 27. februara u Briselu, izjavio da SAD podržava prijedlog EU-a o kojem su se saglasili lideri Srbije i Kosova kao “važan korak”.

Escobar je tada izrazio nadu da će Vučić i premijer Kosova Albin Kurti brzo postići saglasnost o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada