Blinken: RS želi uzeti ovlasti od države, stranke u FBiH zloupotrijebile institucije

Američko ministarstvo finansija dodalo je na crnu listu tri osobe iz BiH, među njima i bivšeg direktora Obavještajne agencije.

Blinken: Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju podrivati demokratske institucije u BiH (Reuters)

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene borbi protiv korupcije, prijetnji državnim ovlastima Bosne i Hercegovine, te trgovine nedozvoljenim narkoticima i organizovanog kriminala koji predstavljaju kolektivnu prijetnju euroatlantskom putu BiH.

Blinkenova izjava uslijedila je nakon što je američko ministarstvo finansija dodalo na crnu listu još tri osobe iz Bosne i Hercegovine, koje su označene kao prijetnja regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i demokratskom upravljanju na Zapadnom Balkanu.

Pod američkim sankcijama je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić kojeg SAD tereti za zloupotrebu državne telekomunikacijske kompanije u korist Stranke demokratske akcije.

Navode da je Mehmedagić sarađivao i s kriminalnim mrežama, kako bi obogatio sebe i svoju stranku.

Na crnoj listi je i Dragan Stanković, koji je kao direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH.

Sankcionisan je i Edin Gačanin, uz obrazloženje da je riječ o jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Podrivanje BiH zarad ličnih ciljeva

“Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju podrivati demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, baviti se koruptivnim radnjama, te kršiti Dejtonski mirovni sporazum, čime podrivaju državu BiH zarad sebičnih ličnih i političkih ciljeva”, rekao je Blinken.

“Rukovodstvo entiteta Republika Srpska bavi se secesionističkim aktivnostima s ciljem uzimanja ovlaštenja od države i prenošenja istih na vlasti i institucije entiteta. Političke stranke u Federaciji instrumentalizovale su ključne pravosudne i sigurnosne institucije radi zloupotrebe resursa za podršku političkim ciljevima i zaštitu kriminalnih organizacija sa kojima su povezane”, rekao je američki sekretar.

Izvor: Agencije