Pojačava se diplomatski pritisak EU i SAD na Srbiju i Kosovo

U okviru priprema za novi sastanak 18. marta u Ohridu, Beograd i Prištinu posjetio je prethodnih dana posebni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak, a diplomatsku inicijativu nastavit će američki izaslanik Gabriel Escobar.

Evropski prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova 27. februara u Briselu usaglasili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti (Reuters)

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pojačavaju diplomatski pritisak na Srbiju i Kosovo u namjeri da potaknu primjenu evropskog prijedloga sporazuma o normalizaciji odnosa s kojim su se 27. februara u Briselu usaglasili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

U okviru priprema za novi trilateralni sastanak dvojice čelnika i evropskog komesara za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella 18. marta u Ohridu, Beograd i Prištinu posjetio je prethodnih dana posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, a diplomatsku inicijativu nastavit će američki izaslanik Gabriel Escobar, piše Hina.

Sastanak s Escobarom u srijedu najavili su uredi predsjednika i predsjednice vlade Srbije, dan nakon što Beograd napusti Lajčak završavajući dvodnevnu posjetu ovoj zemlji.

Escobar je, dan nakon posljednje runde dijaloga na visokom nivou u Briselu, naglasio da SAD kao “važan korak” podržava prijedlog EU-a oko kojeg su se usaglasili čelnici Srbije i Kosova.

Potreban brzi dogovor

On je tada istaknuo nadu da će Vučić i Kurti brzo postići saglasnost i oko implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je, uoči sastanka u Ohridu, da Srbija i Kosovo trebaju prihvatiti plan EU-a, što je ključno za stabilnost cijele regije.

“Mislim da je to prilika za obje strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija ključna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije”, rekla je Von der Leyen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija.

Ona je ocijenila da je ruski napad na Ukrajinu istaknuo novu stratešku važnost procesu proširenja Evropske unije.

“Mi želimo naše partnere sa Zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže Evropskoj uniji”, rekla je predsjednica EK-a.

Lajčak: Pripremamo se za razgovore u Ohridu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem čuo njegove komentare o implementaciji evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

”Pošto smo dobili povratne informacije od obje strane, završavamo pripreme uoči sastanka u Ohridu u subotu”, napisao je Lajčak na Twitteru.

On je ranije danas rekao da zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu mora biti formirana i da bez toga nema dogovora.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog boravio je u posjeti Prištini i Beogradu.

Izvor: Agencije