Premijer Slovenije doputovao u službenu posjetu BiH

Ovo je prva zvanična posjeta Roberta Goloba inostranstvu, a u Sarajevu ga je dočekala predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Premijera Slovenije dočekala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH (FENA)

Premijer Golob doputovao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a na platou ispred zgrade institucija BiH, uz vojne počasti, dočekala ga je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, prenosi Fena.

Premijer Republike Slovenije Robert Golob poručio je da se jasno i iskreno promijenila atmosfera u Briselu kada je riječ o Bosni i Hercegovini te da je kandidatski status historijska šansa za BiH.

“Slovenija ne želi biti prijateljska država BiH, već najveća saveznica”, istakao je.

Kazao je da Slovenija želi stabilnost u ovom dijelu Evrope, zbog ekonomskih odnosa među državama, ali i zbog prošlosti.

Istakao je da se u Sloveniji dogodila važna promjena unutar države te da se intenzivirao princip solidarnosti među narodima i političke saradnje, jer se samo tako može doći do napretka.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da BiH sa Slovenijom ima tradicionalno dobre odnose, posebno ekonomske te je zahvalila na svemu što čine za BiH u smislu euroatlantskih integracija.

“To je nešto što BiH znači, u formalno pravnom smislu smo bliže korak obitelji EU. Mjesto BiH je u evropskoj obitelji”, kazala je Krišto.

Golob i Krišto su, između ostalog, razgovarali o kandidatskom statusu BiH, bilateralnim odnosima, mogućnostima unaprjeđenja, kao i regionalnoj saradnji.

Premijer Slovenije s članovima Predsjedništva BiH (Anadolija)

Nakon sastanka s Krišto, premijer Slovenije se sastao i s članovima Predsjedništva BiH. Predsjedavajuća Željka Cvijanović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović s predsjednikom Vlade Republike Slovenije razgovarali su o odnosima dvije zemlje te evropskom putu BiH.

 

Odnosi dvije zemlje tradicionalno prijateljski

“Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podržava zemlju u pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU. Tako je Vijeće za opće poslove 13. decembra 2022. godine donijelo odluku o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje, koju je odobrilo Evropsko vijeće na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine. Odluka se temelji na slovenskoj inicijativi.”

“Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan ekonomski partner. Ekonomski odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 preduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Ove kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno pridonose makroekonomskoj situaciji u zemlji”, naveli su iz Ureda premijera Slovenije u najavi posjete Bosni i Hercegovini.

Nakon susreta sa zvaničnicima BiH, predviđena je šetnja premijera Slovenije starom gradskom jezgrom te posjeta Vijećnici, u pratnji gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Izvor: Agencije