Lajčak u Beogradu: Sastanak sa Vučićem i opozicijom uoči nastavka dijaloga

U fokusu dvodnevnih susreta je mapa puta za primjenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti usaglasili 27. februara u Briselu.

Lajčak i Vučić sastali su se u Beogradu (Anadolija)

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak u Beogradu razgovarao je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te predstavnicima opozicije, u okviru priprema za predstojeći sastanak čelnika Srbije i Kosova u Ohridu.

Vučić je nakon sastanka naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rješenja, neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja, saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Također je ponovio da je formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) preduvjet za normalizaciju odnosa, kao i za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu.

 

Lajčak sa opozicijom

Nakon sastanka s Vučićem, Lajčak se u sjedištu Delegacije Evropske unije u Beogradu sastao sa predstavnicima stranaka proevropske opozicije kako bi im predstavio evropski prijedlog za pitanje Kosova.

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je nakon sastanka rekao da je Lajčak na sastanku rekao ”da je osnova za prihvatanje evropskog prijedloga prihvatanje svih prethodno potpisanih sporazumima i prihvatanje ZSO-a” i dodao da je specijalni predstavnik naveo ”da ako nema ZSO, onda nema ni sporazuma”.

“Mi sporazum ne smatramo dobrim. Naročito član 4, ali smo svesni da bi odbacivanje ovog sporazuma dovelo do posledica katastrofalnih za Srbiju”, naveo je Đilas.

Pavle Grbović je rekao da je prenio Lajčaku stav Pokreta slobodnih građana da je evropski prijedlog za njih prihvatljiv i dodao da je sada ključno kako će se plan implementirati.

Glasnogovornik Narodne stranke Stefan Jovanović je naveo da je Lajčaku ponovio stav Narodne stranke koja smatra da evropski plan neće dovesti do normalizacije jer, kako tvrdi, on “narušava teritorijalni suverenitet i integritet Republike Srbije”.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da je na sastanku iznio stav Demokratske stranke za koju je “neprihvaljivo” da se, kako tvrdi, “dijalog vodi samo sa jednim čovekom”.

Nebojša Zelenović je rekao da je sastanak sa Lajčakom bio otvoren, a da je kao predstavnik stranke Zajedno za Srbiju od specijalnog predstavnika tražio garancije za Srbe na Kosovu.

Dodao je da je tražio i da je od Lajčaka želio da čuje kakve su šanse Srbije za skori ulazak u EU, i da je dobio ohrabrujući odgovor ”da su vrata EU otvorena za Srbiju”.

Član malog vijeća pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović je rekao da je za pokret koji predstavlja glavno pitanje kako će izgledati ZSO i da li će ljudi biti zaštićeni.

Dodao je da je Lajčak na sastanku predočio da je na stolu nekih 15 modela koji su prepoznati širom EU i ”da će oni biti inspiracija za formiranje ZSO”.

Dvodnevni susreti

U fokusu dvodnevnih susreta je mapa puta za primjenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema riječima šefa evropske diplomatije Josepa Borrella usaglasili 27. februara u Briselu.

Lajčak je prošle sedmice boravio u Prištini, gdje je izjavio da je s Albinom Kurtijem imao konstruktivan razgovor o provedbi Sporazuma te da “dobro razumije” kakva su očekivanja Kosova.

Prije susreta s Lajčakom, Vučić je izjavio da će o situaciji detaljno govoriti pred odlazak u Ohrid, ali da, kako je istakao, ne vidi smisao razgovora ako nema pomaka kad je riječ o pitanju zajednice srpskih opština.

“Ja ću danas i sutra biti sa njim, dakle i pokušati da radim da vidimo šta je to. Ne pre svega o čemo ćemo da maštamo i šta ćemo da pričamo, već šta je to što možemo da uradimo. Ako neko nije spreman da razgovara, a kamoli da implementira ZSO, ne znam šta je smisao”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada