Mediji: Najmanje trojica ruskih diplomata protjeranih iz EU akreditirani u Srbiji

Među stotinama ruskih diplomata koji su protjerani iz zemalja EU, najmanje trojica su akreditirana u Srbiji, uključujući dvojicu s vezama sa ruskim obavještajnim službama, navodi Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na svoje višemjesečno istraživanje.

U mjesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, stotine ruskih diplomata protjerano je iz država EU-a (EPA)

Najmanje trojica ruskih diplomata, među stotinama koji su protjerani iz zemalja članica Evropske unije ili stavljeni na “crnu listu” od početka invazije na Ukrajinu, sada su akreditirani predstavnici u Srbiji.

U mjesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, stotine ruskih diplomata protjerano je iz država EU-a, a nekoliko država kao razlog za protjerivanje ili stavljanje na crnu listu navelo je navodnu špijunažu.

Najmanje trojica tih diplomata sada su akreditirani u Srbiji, uključujući dvojicu njih s vezama s ruskim obavještajnim službama, navodi Radio Slobodna Evropa (RFE), pozivajući se na svoje višemjesečno istraživanje.

Četvrti diplomata, koji se trenutno nalazi u ruskoj ambasadi u Beogradu, napustio je rusku diplomatsku misiju u Helsinkiju dva mjeseca nakon što je Finska najavila da će, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, protjerati diplomate te zemlje, prenijela je Hina.

Rusija je svoje diplomatsko prisustvo u Srbiji pojačala nakon vala protjerivanja diplomata iz EU-a prošle godine, a na listi Ministarstva vanjskih poslova Srbije sada su 62 akreditirana diplomata, u usporedbi s 54 koliko ih je bilo u martu 2022.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji

Za razliku od većine evropskih zemalja, Beograd nije uveo sankcije Moskvi nakon početka invazije na Ukrajinu, a dok Srbija teži pridružiti se Evropskoj uniji, predsjednik Aleksandar Vučić i vlada Ane Brnabić nastoje održati tradicionalno jake veze s Rusijom, objašnjavajući to nacionalnim i državnim interesima.

Uz energetsku ovisnost o ruskom plinu, Srbija i Rusija dijele pravoslavno kršćansko nasljeđe, a Moskva je podržala Beograd u brojnim sporovima s Zapadom. Rusija je istovremeno među zemljama koje ne priznaju nezavisnot Kosova i podržava napore Srbije da blokira kosovsko članstvo u međunarodnim institucijama.

Sada je najmanje jedan protjerani ruski diplomata, povezan s odjelom Federalne službe bezbjednosti (FSB) koji se dovodi u vezu s napadima usmjerenim na američki energetski sektor, poslan u Beograd, dok je drugi povezan s ruskom kontraobavještajnom službom, tvrdi RFE nakon skoro jednogodišnjeg istraživanja.

Izvor: Agencije