Danas se navršava 20 godina od ubistva Zorana Đinđića

Predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine (Tanjug)

U Beogradu se danas obilježava 20. godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Povodom 20 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđica, danas je održana “Šetnja za Zorana” od Vukovog spomenika do Novog groblja, u kojoj su učestovali predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, bivši i sadašnji funkcioneri i članovi DS-a.

Među okupljenima, pored demokrata, bili su i Nebojša Zelenović iz Zajedno sa Biljanom Stojković i Aleksandrom Jovanovićem Ćutom.

Poštovaoci lika i djela Zorana Đinđica, zapalili su svijeće i položili cvijeće na njegov grobu u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položila je vijenac danas na zgradi Vlade, na mjestu gdje Zoran Đinđić ubijen. Polaganju vijenaca prisustvovali su ministri i ostali članovi Vlade Srbije, javlja Beta.

Vijence će u 13 časova položiti udovica ubijenog premijera, Ružica Đinđić i alumnisti Fondacije “Dr Zoran Đinđić”.

‘Dva vijeka unazad’

Srbija se 20 godina od ubistva Zorana Đinđića vratila dva vijeka unazad i danas je zemlja koju odlikuje apsolutno nedemokratski sistem i vladavina kriminala, zla i primitivizma, ocijenio je nekadašnji premijer i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Živković.

On je ocijenio da se “sve ono sa čime se borio Zoran Đinđić zajedno sa svojim saradnicima i građanima Srbije, sve što je prekinuto 5. oktobra 2000. godine i što je mijenjano u narednih nekoliko godina, sada vratilo ponovo”.

“Mi danas imamo državu u kojoj nema zakona, u kojoj se ne poštuje Ustav i koja je još srozanija nego 90-tih. Ovaj nivo primitivizma, u političkoj sferi, u medijskoj sferi, nije postojao ni u vreme Slobodana Miloševića”, ocijenio je Živković u izjavi agenciji Beta.

Po njegovim riječima, ubistvo Đinđića kao “lidera promena”, ostavilo je “dubok i veliki trag na Srbiju”.

“Zoran Đinđić je znao da je za međunarodni uspeh male zemlje kao što je Srbija najvažnije da razume odnose u svetu i procese koji se dešavaju, a te 2001. želeo je da se zemlja vrati u međunarodnu zajednicu, da se pokrene proces pristupanja EU, sprovedu ekonomske i političke reforme i da zemlja obnovi privredu i ekonomski se razvija, i njegov politički san – živi”, poručio je ministar građevinarstva Goran Vesić, povodom 20. godišnjice od Đinđićevog ubistva.

Vesić, koji je bio šef Đinđićevog kabineta i dugogodišnji saradnik prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji, prisjetio se u autorskom tekstu za Politiku njihovih 14 zajedničkih godina.

Vanredno stanje

Predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji “Sablja” uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U augustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Jedan od osnivača Demokratske stranke

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsjednika stranke.

Na tu funkciju biran je i jula 1998. i februara 2000. godine.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsjednika Vlade januara 2001. godine.

Izvor: Agencije