OHR odbacio kritike nakon Schmidtovog govora o srebreničkom genocidu

Govor Christiana Schmidta o ratu u Bosni i Hercegovini na skupu u Budimpeštu potaknuo val kritika.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nosi 'srebreničkim cvijetom' (Reuters)

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopćio je da odbija komentarisati ono što su nazvali zluradim interpretacijama, nakon što je govor Christiana Schmidta u kojem spominje genocid u Srebrenici potakao lavinu kritika.

Govoreći o ratu u Bosni i Hercegovini na skupu u Budimpeštu Visoki predstavnik Schmidt je kazao da je bila potrebna “situacija u stilu genocida u Srebrenici” da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, prema onome što je na Twitteru objavila Senada Šelo Šabić, viša naučna saradnica pri Institutu za razvoj međunarodnih odnosa iz Hrvatske.

„Situacija u stilu genocida? Što to znači? … Kako uvredljivo za žrtve i međunarodno pravo“, napisao je Šelo Šabić.

Iz OHR su saopćili da je stav Visokog predstavnika o srebreničkom genocidu više nego jasan i više puta istican. Zlurade interpretacije, kako su naveli, ne žele komentirasti, dodajući da ova tema zahtijeva odgovoran pristup.

„OHR je u kontaktu sa Memorijalnim centrom Srebrenica i Majkama Srebrenice kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi”, saopćili su iz OHR-a.

U drugoj odvojenoj objavi na Twitteru, reagirajući na poruku britanske baronese Arminke Helić da je genocid čin istrebljenja, koji je unaprijed planiran i organiziran, OHR je saopćio da je suprotstavljanje negiranju činjenica i veličanju ratnih zločinaca, ključ uspješnog pomirenja.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u julu prošle godine tokom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici poručio da „živi učahuren u svjesno odabranom neznanju“ svako ko pokušava negirati genocid u Srebrenici.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica zatražili su cijeli transkript Schmidtovog govora iz Budimpešte, prije nego upute zvaničnu reakciju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada