Lajčak razgovara sa liderima opozicije na Kosovu

Predsjednik opozione PDK Memli Krasniqi rekao je Lajčaku da je zabrinut zato što evropski plan ne predviđa međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Lider najveće opozicione stranke na Kosovu smatra da bez međusobnog priznavanja može biti samo nastavka dijaloga (Anadolija)

Predsjednik opozione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom kojem je prenio rezervisanost njegove partije prema planu EU-a o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Krasniqi je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa Lajčakom, kazao da je zabrinut zato što evropski plan ne predviđa međusobno priznanje Kosova i Srbije, prenosi Anadolija.

“Mi smo stalno bili podržavaoci procesa dijaloga, isčekujući završetak koji donosi konačni sporazum sa međusobnim priznanjem. To je bio ne samo naš stav, već i pristup međunarodnih partnera. Nažalost ono što danas imamo na stolu jeste privremeni sporazum ne sa obostranim priznanjem, već sa Zajednicom u centru”, izjavio je Krasniqi na konferenciji za novinare.

Istakao neophodnost međusobnog priznavanja

Lider najveće opozicione stranke smatra da bez međusobnog priznavanja može biti samo nastavka dijaloga. Također je ocijenio da je za to odgovoran premijer Albin Kurti koji za dvije godine nije uspio da uvjeri međunarodne saveznike da podrže Kosovo u ostvarivanju njegovih državnih ciljeva.

Krasniqi je kazao da PDK nije protiv zajednice opština sa srpskom većinom, koja je u skladu sa kosovskim Ustavom, ali je istakao da neki članovi evropskog sporazuma idu i izvan zajednice i izvan Ustava.

Memli Krasniqi kaže da je zabrinut zato što evropski plan ne predviđa međusobno priznanje Kosova i Srbije (Anadolija)

Specijalni predstavnik Lajčak se danas sastaje i sa rukovodstvom druge dve opozicone partije, Demokratskim savezom Kosova (LDK) i Alijansom za budućnost Kosova (AAK).

LDK, na čijem je čelu Lumir Abdixhiku, insistira na međusobnom priznaju kao i PDK, dok lider AAK-a Ramush Haradinaj podržava evropski plan, jer smatra da ima dobre elemente za Kosovo.

Sastanak s Kurtijem

Nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem, Lajčak je izjavio da je razgovarano o načinu implementacije evropskog plana o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je sastanak bio konstruktivan, važan i vrlo plodonosan. Rekao je da će u ponedjeljak i utorak biti u Beogradu, te je izrazio očekivanje da će na narednom sastanku lidera u Ohridu biti postignut sporazum.

Kosovski premijer je tokom sasatanka sa Lajčakom izrazio spremnost za potpisivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, tokom sastanka u Ohridu, dok je predsjednica Osmani kazala da aneks implementacije osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba da bude u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo. Osmani je istakla da konačnu riječ o sporazumu treba da da Skupština Kosova u skladu sa ustavnim procedurama.

U međuvremenu, iz Kancelarije EU-a na Kosovu je saopćeno da će se u subotu, 18. marta, na poziv visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella održati sastanak na visokom nivou u sklopu Dijaloga između Kosova i Srbije u Ohridu.

Učešće su potvrdili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. U saopćenju je navedeno da će sastanak biti fokusiran na finalizaciju Aneksa za implementaciju EU Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada