U Sjevernoj Makedoniji raste skepticizam prema EU

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u Sjevernoj Makedoniji, najveća prijetnja je Bugarska, dok se Srbija ističe kao najveći prijatelj.

Ukupno 49 posto ispitanika smatra da je ulazak u Uniju dobra stvar, naspram 34 posto onih koji tako ne misle (Reuters)

U Sjevernoj Makedoniji raste skepticizam prema Evropskoj uniji, a najveća prijetnja je Bugarska, dok se Srbija ističe kao najveći prijatelj, zaključak je rezultata istraživanja Eurometar, koje je agencija Brima provela od 12. do 27. decembra prošle godine.

Prema ovom istraživanju, visokih 72 posto ispitanika vjeruje da se Sjeverna Makedonija kreće u pogrešnom pravcu, prenosi Tanjug.

U pogledu temeljnih društvenih vrijednosti 61 posto ispitanika smatra da nema demokratije.

Povećao se skepticizam u pogledu ulaska Sjeverne Makedonije u EU – 49 posto se slaže da je ulazak u Uniju dobra stvar, naspram 34 posto onih koji tako ne misle.

“Imamo rekordno niske brojke u pogledu povjerenja i odnosa građana Makedonije prema EU i odnosa prema samom procesu integracija. Na pitanje kakav je odnos EU-a prema Sjevernoj Makedoniji, najviše 65 posto smatra da je to nepravedno i ucjenjivačko, dok je onih koji smatraju da je fer 17 posto, što su padovi i oscilacije od 20 posto u poređenju s prethodnim godinama“, rekao je izvršni direktor istraživanja Dimitar Nikolovski.

Zabrinutost zbog prijetnji

Osim toga, 29 posto ispitanika smatra da Sjeverna Makedonija nikada neće ući u EU, dok je 2021. godine taj procent iznosio 17 posto.

Povećana je zabrinutost građana u vezi toga da li neka država ili međunarodna organizacija predstavlja prijetnju za Sjevernu Makedoniju, gdje 42 posto ispitanika vjeruje da postoji prijetnja, dok je prošle godine tako mislilo 33 posto ispitanih.

Kao najveća prijetnja sa liste pominju se Bugarska (27 posto) i Rusija (četiri posto).

Srbija se smatra najvećim prijateljem sa 37 posto.

I ove godine građani imaju najveće povjerenje u vojsku – 39 posto.

Na drugom mjestu su vjerske institucije – 32 posto, a slijedi policija – 21 posto.

Najmanje povjerenja građani ove godine imaju u tužilaštvo (sedam posto) i pravosuđe (šest posto).

Ispitanici imaju negativno mišljenje o borbi protiv korupcije u državnim institucijama u zemlji, odnosno 71 posto smatra da institucije neuspješno vode borbu protiv korupcije, prenio je skopski portal Makfaks.

Izvor: Agencije