SAD: Sankcije Rusiji su u interesu i Srbije

Moralni kompas Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Evrope, rekao je američki ambasador u Srbiji.

Potrebno je da Srbija radi u skladu sa svojim interesima i pridruži se EU, rekao je američki diplomata Christopher Hill (Tanjug)

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill izjavio je da se ova zemlja treba pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, ocijenivši kako je to u njenom interesu jer se u tome razlikuju pogledi Beograda i Brisela prema Moskvi.

“Zlu se treba suprotstaviti, a Evropska unija to radi”, rekao je Hill na Generalnoj skupštini Američke privredne komore u Srbiji, prenosi Hina.

Hill je, konstatirajući da građani Srbije imaju iskustva s međunarodnim sankcijama, naveo kako postoje razlike između EU i Srbije, a jedna je odbijanje Beograda da uvede sankcije Moskvi.

Potrebno je da Srbija radi u skladu sa svojim interesima i pridruži se EU. Srbija ima pravo željeti se priključiti EU, napomenuo je Hill, dodavši kako  proces ulaska u Uniju “zahtijeva strpljenje”.

Moralni kompas

Američki diplomata smatra kako “moralni kompas” Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Evrope. Rješenje pitanja Kosova vidi kao važno pitanje ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Uniju.

Podsjetio je kako ni poslije desetljeća od potpisivanja Briselskog sporazuma (u aprilu 2013.) projekat formiranja zajednice srpskih općina na Kosovu nije završen, dodao je kako postizanje dogovora ovisi o trudu, upornosti i kreativnosti Beograda i Prištine.

Za Beograd je formiranje ZSO ključna tačka za nastavak i napredak dijaloga s Kosovom, dok vlasti Kosova tu asocijaciju vide tek nakon uzajamnog priznanja, ali ne kao monoetničku već u skladu sa Ustavom Kosova.

Hill je u srijedu navečer pred privrednicima poručio i kako je interes stranih ulagača i Washingtona snažnija i stabilnija Srbija. Budućnost Srbije je članstvo u EU, to nema alternativu, naglasio je američki ambasador.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada