Antifašisti ne žele da ih policija kroz Mostar sprovodi u autobusima

Udruženje antifašista obilježava Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, ali im je kretanje ogranično u jednom dijelu grada.

Zabranom kretanja antifašista kroz dio Mostara, anfifašisti smatraju da se šalje vrlo loša slika o tom gradu (Pixsell)

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata iz Mostara uputilo je javni protest zbog zabrane šetnje dijelom Mostara, tražeći da policija djeluje preventivno prema onima koji bi mogli ugroziti to kretanje, a ne prema antifašistima, dok iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona odbacuju takve optužbe.

Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić rekao je Al Jazeeri da policija nije zabranila aktivnosti Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Mostaru, ali je od organizatora zatraženo da poštuju protokole Policijske uprave Mostar, što podrazumijeva i prevoz učesnika skupa kroz grad autobusima.

Grupa huligana 2020. godine je bakljama, kamenicama i bocama gađala članove antifašističkih udruženja koji su se okupili na Partizanskom groblju u Mostaru.

Prilikom izlaska sa skupa oko dvije hiljade članova antifašističkih udruženja iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, na njih su sa suprotne strane ulice poletjele kamenice, staklene boce i baklje. Intervencijom policije spriječen je veći incident.

Dan oslobođenja Mostara od fašizma

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar nizom manifestacija obilježava 14. februar – Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Centralna manifestacija planirana je za subotu, 11. februra, u okviru koje je predviđena i posjeta Partizanskom spomen groblju, polaganje cvijeća i odavanje počasti palim antifašistima Mostara u borbi za slobodu, a iz UABNOR-a Mostar su saopćili kako je bilo planirano da, nakon okupljanja na Trgu Musala, marševskom šetnjom krenu prema Partizanskom spomen groblju.

“Međutim, i ove godine policija to ne dopušta, kako kažu, iz sigurnosnih razloga”, saopćili su iz UABNOR-a Mostar

“Ne možemo prihvatiti njihovo obrazloženje i najoštrije prosvjedujemo zbog zabrane šetnje antifašista gradom. Ne prihvaćamo da nas se provodi autobusima pod oružanom pratnjom, jer to previše podsjeća na ne tako davna vremena kada su mnogi od nas od nekih policija bili baš tako provođeni istim tim ulicama”.

Ističu kako ne prihvataju ovakvu odluku ni zbog činjenice da ih se “godinama uvjerava da je Mostar siguran grad, a onda iz sigurnosnih razloga ne mogu prošetati na groblje”.

“Ne prihvatamo ovakvu odluku ni zbog činjenice u koju nas i vlast i sva politika uvjerava da je Mostar jedinstven, nepodijeljen grad. Ako to jeste tako, kako gospodo iz Policijske uprave Mostar onda objašnjavate činjenicu da nam u jednoj polovini grada dozvoljavate nesmetano kretanje, čak se i ne pojavljujete, a u drugoj nam treba oružana pratnja i kretanje je ograničeno”, navodi se u saopćenju UABNOR-a Mostar.

“Vrlo je ružna poruka koja iz Mostara tim povodom ide u svijet, jer se ta linija dozvoljenog i nedozvoljenog kretanja, vidi čuda, podudara s nekadašnjom ratnom linijom u Mostaru i njegovom podjelom na istočni i zapadni”, saopćili su iz UABNOR-a Mostar.

Loše poruke iz Mostara

Još su naglasili kako ne mogu prihvatiti to da se u 2023. godini ovakve poruke šalju iz Mostara, kao ni to što im se ograničava sloboda kretanja koja je, kako naglašavaju, osnovno ljudsko pravo. Ako je odluka donesena na osnovu saznanja ili ozbiljnih procjena, iz UABNOR-a Mostar smatraju kako bi policija trebala djelovati preventivno prema onima koji bi mogli ugroziti kretanje, umjesto zabraniti ga.

“Nama se čini da je odluka donesena inercijom ili je došla iz politike. Do ovakvog zaključka dolazimo jer za 30 godina napada i činjenja čistog terorizma na Nacionalnom spomeniku BiH, što jeste Partizansko spomen groblje, nikada nitko nije sankcioniran niti priveden pravdi. Kontinuirano je istraga u tijeku. Ako imate sada saznanja o mogućem napadu na našu kolonu, kako ih do sada nikada niste imali nakon izvršenih napada?”, pitaju iz UABNOR-a Mostar.

Dodali su kako ne prihvataju ni obrazloženje da nedostaje 300 policajaca zbog čega ne mogu šetnjom proći kroz grad. Podsjetili su i na to kako se grad blokira prilikom nekih drugih, kako navode, “ništa važnijih događaja ili nogometnih derbija”.

Iz UABNOR-a Mostar su poručili kako su legalisti te da će ispoštovati odluku, ali su naglasili kako se mora znati da se “ova odluka policije u Mostaru već tumači da je jedan dio grada neprijateljski raspoložen prema antifašističkom nasljeđu”.

Na kraju su napomenuli da u subotu u Mostar dolaze antifašisti iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine i svih susjednih država te su upitali s kakvom će se porukom i kakvim utiskom vratiti iz Mostara.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada