Nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji za pokušaj trgovine djecom

Advokat osumnjičenih potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni nakon što su kupili avionske karte.

Optuženi hrvatski parovi nalaze se u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije (Emica Elvedji / Pixsell)

Zambijske vlasti podigle su novu optužnicu za pokušaj trgovine djecom protiv četiri hrvatska para, objavio je u četvrtak zambijski portal Lusaka Times.

Također su im povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog mjeseca.

Advokat osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni nakon što su kupili avionske karte, prenosi Hina.

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz Demokratske Republike Kongo.

Uhapšeni na aerodromu

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku brigu.

Sredinom januara pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode, nakon što su ispunili sve uslove koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije je odbacio, kako je prvobitno bilo objavljeno, te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju.

Na aerodromu u Ndoli ponovo su uhapšeni, po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Izvor: Agencije