Evropski parlament raspravlja o izvještajima o Srbiji i Kosovu

U izvještaju se kritiziraju vlasti u Srbiji zbog toga što se nisu uspjele uskladiti s restriktivnim mjerama EU-a protiv Rusije.

Evropska unija daje podršku specijalnom predstavniku za dijalog Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku (EPA)

Izvještaji Evropskog parlamenta o Srbiji i Kosovu u četvrtak će biti na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove EP-a.

U izvještaju za Srbiju evropskog zastupnika Vladimira Bilčika pozdravlja se činjenica da članstvo u Evropskoj uniji i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali se navodi da će normalizacija odnosa s Kosovom i usklađivanje s evropskom vanjskom politikom odrediti dinamiku puta prema EU.

U izvještaju se kritiziraju vlasti u Srbiji zbog toga što se nisu uspjele uskladiti s restriktivnim mjerama EU-a protiv Rusije, prenosi Tanjug.

U izvještaju se iskazuje žaljenje “zbog bliskih odnosa Srbije s Rusijom”, ali se pozdravlja usklađivanje Srbije u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

“Srbija se, kao zemlja kandidat, mora pridržavati principa i politike EU-a, a usklađivanje s ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo”, piše u nacrtu teksta.

Zajednička odgovornost za mir

Što se tiče dijaloga s Kosovom, Bilčik daje podršku specijalnom predstavniku EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, poziva na punu provedbu svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom i očekuje da se Srbija i Kosovo uključe u dijalog kako bi se postigao sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom.

Bilčik je zabrinut zbog tenzija na sjeveru Kosova i pucnjave krjem decembra te podsjeća na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona za sve ljude na Kosovu.

U nacrtu rezolucije EP-a o Kosovu “poziva se na punu provedbu svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom“, te iznosi žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene.

Vlada Kosova i predstavnici kosovskih Srba pozivaju se da se posvete istinskom dijalogu kako bi se povećalo međusobno povjerenje, navodi se u dokumentu, čiji je autor zastupnica EP-a Viola von Cramon-Taubadel iz političke grupe zelenih partija.

I u slučaju Kosova nacrt dokumenta daje “punu podršku specijalnom predstavniku EU-a za dijalog Srbije i Kosova; poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u ovaj dijalog u dobroj vjeri i u duhu kompromisa, kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na međusobnom priznavanju, u skladu s međunarodnim pravom“.

Konačno usvajanje u maju

U nacrtu rezolucije osuđuju se sve akcije koje ugrožavaju stabilnost i proces pomirenja, uključujući tenzije na sjeveru Kosova, i podsjeća se na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona svih ljudi na Kosovu.

Zastupnici iz Odbora za vanjsku politiku EP-a raspravljat će o ovim nacrtima izvještaja, glasanje u Odboru je predviđeno za sredinu aprila, a konačno usvajanje na plenarnoj sesiji EP-a je zakazano za maj.

U međuvremenu zastupnici drugih političkih grupa imaju rok do 15. februara da prilože svoje amandmane, što može dovesti do promjena u izvještajima.

Izvor: Agencije