Lideri EU šalju poruku Srbiji i Kosovu da očekuju napredak dijaloga

Evropski lideri vjeruju da Srbija i Kosovo imaju historijsku šansu da postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

Njemački kancelar Olaf Scholz razgovara sa novinarima prije posebnog sastanka Evropskog vijeća u Briselu (EPA)

Lideri EU-a sastat će se danas na dvodnevnom samitu u Briselu sa koga će, između ostalog, Srbiji i Kosovu poslati poruku da se očekuje brzi napredak u dijalogu s ciljem normalizacije odnosa.

Ovu tačku dnevnog reda je za Tanjug najavio visoki evropski zvaničnik potvrđujući da će Zapadni Balkan biti spomenut u zaključcima samita, ali nije mogao da pruži više pojedinosti.

Drugi neimenovani izvor za Tanjug navodi da su lideri EU-a odlučili da povećaju pritisak i na Srbiju i na Kosovo od kojih očekuju napredak u dijalogu i pregovore koji vode normalizaciji odnosa.

U nacrtu zaključaka samita u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid piše da EU pozdravlja francusko-njemački prijedlog rješenja za Kosovo kao “historijsku šansu” koju Srbija i Kosovo treba da iskoriste.

Historijska šansa

“Evropsko vijeće pozdravlja evropski prijedlog za postavljanje odnosa između dvije strane na novu i održivu osnovu kao historijsku šansu koju obje strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka predstojećeg samita u Briselu.

Također će se, putem zaključaka, apelovati na obje strane da “u potpunosti i bez uslova sprovedu”, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući briselske sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština, navodi RSE.

Na dnevnom redu današnjeg samita su tri glavne tačke dnevnog reda, podrška Ukrajini, ekonomija i konkurentnost i migracione politike Unije.

Lideri EU-a će dočekati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Briselu da bi pokazali njihovu podršku Ukrajini. Zelenski treba da se obrati evropskim liderima u toku dana, a očekuje se da će zatražiti veću vojnu pomoć od zapadnih saveznika u ratu protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik će se takođe obratiti u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije