Kurti pred Skupštinom Kosova iznio detalje francusko-njemačkog prijedloga

Plan EU nije konačni sporazum, već osnovni sporazum koji Kosovo smatra dobrom osnovom za dalje razgovore, rekao je premijer Kosova.

Kurti je naveo da postoje paragrafi u prijedlogu koji se odnose na de fakto priznanje (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti iznio je na sjednici Skupštine detalje o francusko-njemačkom prijedlogu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, za koji je tokom ove sjedmice rekao da ga je Priština, u principu, već prihvatila.

Kurti je rekao da francusko-njemački prijedlog, sada poznat kao plan EU, nije konačni sporazum, već osnovni sporazum, koji Kosovo smatra dobrom osnovom za dalje razgovore, piše Tanjug pozivajući se na list Koha.

Kurti je naveo da postoje paragrafi u prijedlogu koji se odnose na de fakto priznanje, piše Tanjug pozivajući se na drugi kosovski medij Reporteri.

“Ovaj sporazum, koji ima cijele paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dvije Njemačke, jeste osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban”, rekao je Kurti.

‘Konačan dogovor’

On je rekao da nije bilo moguće da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu konačan dogovor, jer će za to biti potrebna duga diskusija.

Nisu nam donijeli prijedlog uzmi ili ostavi, naveo je Kurti. Prema njegovim riječima, danas postoji međusobno nepriznavanje, a Prištini je, kako je rekao, “potrebno međusobno priznanje”.

Kurti je ocijenio da Kosovo do danas nije imala prijedlog u kojem postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrijednostima, kao što je plan EU.

Kurti je govorio i o posljednjem poglavlju koje govori o primjeni prethodnih sporazuma i rekao da se u Beogradu vodi, kako je naveo, “politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je zajednica srpskih opština preduslov i centar”.

Kurti je ironično komentarisao neke navode opozicije rekavši da, koliko god mu poručuju da ne prihvata konačni sporazum bez međusobnog priznavanja, te riječi treba da kažu i predstavniku SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielu Escobar.

Izvor: Agencije