Lideri EU-a pozivaju na provođenje svih sporazuma, uključujući ZSO

Zaključak lidera Evropske unije naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Zaključak poziva obje strane da provedu svoje obaveze u okviru dijaloga (Reuters)

Lideri Evropske unije su u četvrtak usvojili zaključak o dijalogu između Srbije i Kosova.

Zaključak, u koji je Tanjug imao uvid, “naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, dodaje da je evropski prijedlog “historijska šansa” za evropsku perspektivu i poziva da se provedu sve obaveze, “uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju zajednice srpskih opština [ZSO]”.

“U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, Evropsko vijeće naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog, uz posredovanje EU-a, koji vodi visoki predstavnik”, piše u dokumentu.

U drugom pasusu Evropsko vijeće “pozdravlja nedavni evropski prijedlog koji ima za cilj da odnosima između dvije strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je historijska prilika koju trebaju iskoristiti obje strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive”.

Zaključci sadrže i treći pasus, koji poziva obje strane da provedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

Vrijeme za deeskalaciju i konstruktivan rad

“Evropsko vijeće apelira na obje strane da provedu, u potpunosti i bez uvjeta, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u tekstu.

Prije početka samita EU-a, visoki predstavnik Josep Borrell je izjavio da će u četvrtak informirati lidere o situaciji u dijalogu Kosova i Srbije i obavijestiti ih o posljednjim dešavanjima.

Ponovio je da je evropski prijedlog na stolu i uputio poziv  “liderima [Srbije i Kosova] da se vrate u Brisel uskoro, za nekoliko sedmica, kako bi definitivno izgurali ovaj prijedlog”.

“Zamolit ću lidere za snažnu podršku kako bi se izbjegla bilo kakva eskalacija i zamolit ću ih da ozbiljno rade na ovom prijedlogu, koji je jedini način da pokušamo riješiti i normalizirati odnos Kosova i Srbije. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vrijeme za deeskalaciju i konstruktivan rad”, naglasio je Borrell.

Izvor: Al Jazeera i agencije