Balkanski timovi pomažu u izvlačenju preživjelih u Turskoj

Svaki trenutak je važan kako bi se spasili ljudski životi jer je riječ o četvrtom danu akcije nakon potresa.

Spasilački tim iz Sarajeva jutros je spasio muškarca nakon 80 sati provedenih ispod ruševina u Hatayu (Anadolija)

Brojne spasilačke jedinice iz država Zapadnog Balkana otputovale su u Tursku kako bi pomogli pri spašavanju ljudi zarobljenih u ruševinama nastalim katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio jug ove države i sjever susjedne Sirije.

Poginuli se broje u hiljadama, povrijeđeni i oni koji su bez krova nad glavom u desecima hiljada. Svaki trenutak je važan kako bi se spasili ljudski životi jer je riječ o četvrtom danu akcije nakon potresa.

Agencija Anadolija prenijela je kako je spasilački tim iz Sarajeva, koji je jučer otputovao u Tursku, jutros spasio muškarca nakon 80 sati provedenih ispod ruševina u Hatayu. Akciju su izveli pripadnici Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, a u Hatayu su se pridružili spasilačkim ekipama turske organizacije IHH.

Nakon cjelonoćnog traganja, rano jutros uspjeli su ispod ruševina izvući 70-godišnjeg muškarca, 80 sati nakon zemljotresa, potvrdio je za Anadoliju Fahrudin Dobrača, koji predvodi tim GSS Novi Grad u Turskoj.

Snimak spašavanja objavio je načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić na Facebooku:

 

 

„Izvukli smo muškarca, ima oko 70 godina. Radimo zajedno s ekipama IHH. Zaista ne mogu dugo pričati, ovdje je prava kataklizma, nastavljamo raditi”, rekao je Dobrača kratko kratkom razgovoru za Anadoliju.

Akcija ekipa sa Kosova i iz Crne Gore

Ekipe za potragu i spašavanje Kosovskih snaga sigurnosti sinoć su u Hatayu uspjele iz ruševina izvući i majku prethodno spašenog dvogodišnjeg djeteta, prenosi agencija Anadolija.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj čestitao je pripadnicima Kosovskih sigurnosnih snaga na ovom uspjehu. „Nakon što su izvukli dijete, dvogodišnju djevojčicu, naši junaci i heroine su kontinuiranim naporima i nesebičnim zalaganjem uspjeli da izvuku i njenu majku iz ruševina. Čestitamo, naš ponos!“, napisao je Mehaj na Facebooku.

Od jučer u Turskoj djeluju i crnogorski spasioci. Iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopćili su da je tim za traganje i spašavanje iz ruševina izvukao ženu. Iz MUP-a su medijima dostavili i videosnimke akcija crnogorskih spasioca.

Djeluju i timovi iz Srbije i Hrvatske

Radimo 24 sata na dan i tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno, rekao je u četvrtak Hini Tomislav Marević, pripadnik hrvatskog tima koji je u noći stigao u pokrajinu Hatay i počeo pomagati unesrećenima u razornom potresu u Turskoj.

Put konvoja s desetak vozila je potrajao jer su ceste zakrčene i puno zemalja šalje pomoć, ali uspjeli su stići, rekao je Marević. Odmah su krenuli raditi i tražiti zarobljene osobe pod ruševinama.

„Do sada nažalost nismo pronašli nijednu živu osobu, ali svaka takva informacija koju dobijemo od svjedoka nam je jako važna i to uzimamo kao prioritet”, rekao je Marević.

„Radimo 24 sata na dan, bez prestanka”, istakao je on, dodavši da ostaju ondje “koliko god bude potrebno”.

 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji su upućeni u Tursku kako bi pomogli u traganju i spašavanju preživjelih u razornom zemljotresu, tokom današnjeg dana sa kolegama iz Italije ulažu maksimalne napore pri potrazi i spašavanju, prenosi Tanjug.

Spasilački tim iz Srbije, sa 45 pripadnika zajedno sa opremom za spašavanje iz ruševina i vatrogasnim vozilima, angažiran je na saniranju posljedica i spašavanju preživjelih u Odabasi. Srbija je u područja ugrožena zemljotresom poslala navalno vatrogasno vozilo, četiri kombija i četiri terenska vozila, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije