Hrvatska: Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama

Ustavni sud je zaključio da trenutni izborni sistem u Hrvatskoj, zasnovan na deset izbornih jedinica, značajno odstupa od načela jednakog biračkog prava.

Propusti li Sabor izmijeniti izborni zakon to može dovesti u pitanje ustavnost idućih izbora (Pixsell)

Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. oktobra ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavne garancije jednakog biračkog prava.

Ističući da od prvog upozorenja 2010. do danas Hrvatski sabor nije ispunio svoju pozitivnu obavezu kroz zakonodavne intervencije u izborno zakonodavstvo, Ustavni sud je naveo da „razumijevanje i povjerenje ne mogu biti takvi da u pitanje dovedu temeljno pravo općeg i jednakog biračkog prava”, prenijela je Hina.

Ustavni sud utvrdio je da utvrđene razlike u broju birača između velikog broja izbornih jedinica, koje proizlaze iz nezavisnih službenih izvora i koje su prisutne kroz dug period, dovode u sumnju demokratski karakter cjelokupnih izbora s obzirom na očigledno odstupanje od supstancijalnog aspekta garancije jednakog i općeg biračkog prava iz člana 45. Ustava.

Značajno odstupanje

Štoviše, opseg odstupanja ukazuje na visoku vjerovatnost direktnog i neposrednog utjecaja na konačni ishod izbornog postupka ako bi on bio proveden prema postojećim zakonskim odredbama, izvijestio je sud.

Suočen s navedenim činjenicama Ustavni sud zaključio je da trenutni izborni sistem temeljen na deset izbornih jedinica, značajno odstupa od načela jednakog biračkog prava, prije svega u njegovom supstancijalnom aspektu, koji garantuje jednaku glasačku moć svakog birača odnosno težinu svakog glasa.

Ustavni sud od 2010. upozorava na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori, jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. No, ni jedan saziv Sabora s tim u vezi nije ništa poduzeo.

U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, a rezultati posljednjeg pokazali su da se ta odstupanja u međuvremenu povećala do nivoa koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora.

Izvor: Agencije