BiH: U šest gradova i opština održani prijevremeni lokalni izbori

Biračka mjesta su zatvorena u 19 sati, a pravo glasa imalo je oko 310 hiljada građana.

U šest gradova i općina u Bosni i Hercegovini održani su prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike.

Čelne ljude birali su građani Tuzle, Bihaća, Zvornika, Srebrenika, Vogošće i Bratunca.

Najveći odziv je u Bratuncu, gdje je glasalo 36,3 posto birača, a najmanji u Tuzli 16,8 posto.

U tim mjestima, dosadašnji načelnici i gradonačelnici preuzeli su druge dužnosti nakon općih izbora u oktobru.

Biračka mjesta su zatvorena u 19 sati, a pravo glasa imalo je oko 310 hiljada građana. Izbore je nadziralo gotovo 300 neovisnih promatrača.

Lista kandidata

Građani spomenutih bosanskohercegovačkih gradova i opština imali su priliku glasati na ukupno 496 biračkih mjesta, od 7 do 19 sati. Radi se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima.

Građani Tuzle gradonačelnika su birali između pet kandidata od kojih su tri nezavisna – Derviš Čičko, Mirnes Ajanović i Halid Žigić, dok je Zijad Lugavić kandidat SDP-a, a Omer Berbić Naše stranke.

U Bihaću se gradonačelnik bira između četiri kandidata od kojih su dva nezavisni i to Damir Đug i Amarildo Mulić, dok je Adnan Hebibija kandidat SDP-a, a Hamdija Abdić SDA.

Gradonačelnik Srebrenika biran je između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka-SDP i Nermina Tursića iz SDA. Dva kandidata su i u utrci za načelnika opštine Vogošća i to Adnan Šerak iz koalicije NiP-Naša stranka-SDP i Migdad Hasanović iz SDA.

I za načelnika opštine Bratunac su dva kandidata od kojih je jedan nezavisni i to Srđan Rakić te Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Samo jedan je kandidat za gradonačelnika Zvornika i to Bojan Ivanović iz SNSD-a.

Izvor: Agencije