Snježne oluje prekinule opskrbu strujom i poremetile saobraćaj u regiji

Snježni nanosi i niske temperature pogodili su zemlje zapadnog Balkana.

Meteorolozi su najavili da će se temperature ispod nule i snježne oluje diljem Balkana nastaviti u nadolazećim danima (EPA / Ilustracija)

Prometnice su zatvorene i više od 25 000 ljudi u Srbiji je ostalo bez električne energije zbog olujnih vjetrova i snježnih oluja u nedjelju, a u Crnoj Gori promet je poremećen zbog drveća koje je palo na ceste, javlja Hina.

Vlasti u crnogorskom obalnom gradu Budvi upozorile su građane da ostanu u svojim kućama nakon što je snažni vjetar u subotu uništio krov škole, srušio stabla i uličnu rasvjetu, potopio turistički brod i poremetio promet uz obalu.

Više od 250 kilometara lokalnih cesta na brdovitom jugoistoku Srbije zatvoreno je zbog nanosa snijega, čija je visina iznosila i do dva metra, objavili su lokalni mediji.

Bosanske su vlasti zabranile vožnju teškim kamionima u planinskim krajevima zbog zapuha snijega i zaleđenih cesta.

Meteorolozi su najavili da će se temperature ispod nule i snježne oluje diljem Balkana nastaviti u nadolazećim danima.

Hladna vremenska fronta pogodila je i Grčku sa snježnim oborinama koje su počele kasno u subotu i nastavile se u nedjelju s problemima u cestovnom i pomorskom prometu.

Oštećene škole

Tokom nevremena u subotu prijavljena su oštećenja na 11 škola na području Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj, ali je planirano da se nastava tokom sutrašnjeg dana normalno odvija, izvijestio je danas županijski Štab civilne zaštite, prenosi Tanjug.

Načelnik štaba Mato Lukić, izjavio je novinarima da je županijski centar 112 primio preko 200 dojava vezanih za nevreme koje je zahvatilo županiju i olujni vetar koji je na trenutke imao udare od preko 90 kilometara na sat, prenosi Hina.

Dojave su se odnosile na nestanke električne energije, prepreke u drumskom saobraćaju, kao i oštećenja krovova, trotoara i pješačkih staza.

Alarmirane su sve hitne službe civilne zaštite, koje su izašle na teren i sanirale štetu tokom samog nevremena, a jedan dio koji nije mogao da bude saniran zbog mraka biće obavljen danas i u ponedeljak, rekao je Lukić.

Nestanak struje u Čačku

Oko 2.000 potrošača na teritoriji Čačka i Lučana zbog mećave je ostalo bez struje, rečeno je danas agenciji Beta u čačanskoj Elektrodistribuciji (EDB).

Bez struje je 1.300 potrošača u pet čačanskih sela i oko 700 domaćinstava u planinskim selima u opštini Lučani.

U EDB najavljuju da će kvarovi biti otklonjeni u toku dana i da će svi potrošači dobiti struju.

Svi putni pravci u Čačku su prohodni, saopštilo je čačansko Javno preduzeće “Gradac”.

Visina snijega na gradskom području Čačka je pet centimetara, dok je na planinama i u selima oko 20 centimetara.

Crna Gora: Jaka mećava na Žabljaku

Drugi dan na Žabljaku traje jaka mećava, a od juče je u gradu palo novih 25 centimetara snijega. Meteorolozi su jutros u Žabljaku izmjerili 99 centimetara snijega, a jaka mećava stvorila je smetove od po nekoliko metara visine, prenijela je RTCG.

Vejavica smanjuje vidljivost, pa je saobraćaj otežan na svim putevima u opštini.

Ipak, prilazni putevi i prema Pljevljima i prema Šavniku su prohodni uz neprekidno dežurstvo putara.

Nevrijeme je pokvarilo planove brojnim ljubiteljima zimskih sportova, koji su za vikend doputovali u Žabljak.

Sva durmitorska sela su zavejana, a snabdijevanje strujom i na gradskom i na seoskom području opštine Žabljak je redovno.

U podgoričkom naselju Stari aerodrom, u Bulevaru Pera Ćetkovića dio krova na zgradi odvojio se od konstrukcije i prijeti da ugrozi bezbjednost prolaznika.

Nevrijeme, praćeno jakim vjetrom juče je prouzrokovalo štetu u više crnogorskih opština.

Na Staroj planini pao metar snijega

Prema podacima meteorološke stanice Meteo Knjaževac, visina snježnog pokrivača na Staroj planini iznosi više od 90 centimetara.

U istočnim dijelovima knjaževačkog kraja poslije noćašnjih padavina iznosi oko 15 centimetara u urbanim područjima do pedesetak centimetara u selima u podnožju planine.

Temperatura vazduha je 10 stepeni ispod nultog podioka na termometru, a prema saopštenju nadležnih put ka Ski centru je prohodan, ali se otežano odvija zbog nanosa koje je noćas stvarao snažan vjetar.

Putari u opštini Knjaževac od jutros čiste pravce prvog i drugog reda, dok će sutra početi čišćenje lokalnih puteva trećeg prioriteta, prenio je RTS.

Izvor: Agencije