Plenković u Mostaru: Pomoći ćemo BiH na njenom evropskom putu

Hrvatski premijer kazao je kako je Republike Hrvatska u proteklom razdoblju učinila sve da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Plenković je dodao kako će Vlada RH ujedno nastaviti pružati potporu hrvatskom narodu u BiH (Pixsell)

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako će Republika Hrvatska učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, prenosi Fena.

“Ja sam izrazito zadovoljan da su političke stranke u BiH pokazale visok stupanj zrelosti nakon prošlih izbora, da je došlo do formiranja institucija na središnjoj razini zaista brzo u usporedbi s ranijim slučajevima”, kazao je Plenković novinarima u Mostaru uoči početka zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

On je čestitao predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto na imenovanju, dodavši kako se raduje njezinom posjetu Zagrebu sredinom veljače kada će se, kako je kazao Plenković, dogovoriti čitav niz zajedničkih aktivnosti na unaprjeđenju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“To govorim kao sada već sedmu godinu premijer RH, čija Vlada poštuje BiH, želi unaprijediti odnose s BiH, poštuje tri konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u BiH, i zainteresirani smo za njenu stabilnost, njen gospodarski rast i za njenu socijalnu sigurnost”, dodao je Plenković.

Hrvatski premijer kazao je kako je Republike Hrvatska u proteklom razdoblju učinila sve da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nastavak podrške bh. Hrvatima

“Čestitam vam na tom statusu i mi ćemo učiniti sve da vam pomognemo, na sve moguće načine, kako bi BiH što prije ulovila korak s drugim državama na jugoistoku Europe, koje su u nešto poodmakloj fazi pristupnih pregovora”, kazao je Plenković.

Dodao je kako će Vlada RH ujedno nastaviti pružati potporu hrvatskom narodu u BiH.

“Drago mi je da se u ovoj deklaraciji, koju će usvojiti HNS BiH, kaže da je BiH domovina i hrvatskog narodu u BiH što je u potpunosti na tragu onoga što sve političke stranke i hrvatska vlada stalno govore. Stoga želimo na toj premisi graditi potporu hrvatskom narodu i kada je riječ o identitetu, pravima, zastupljenosti. Tu pozdravljam ove iskorake, ono što je učinio visoki predstavnika gdje se osigurala komformnija pozicija kada je u pitanju Dom naroda FBiH”, kazao je hrvatski premijer.

On je pozvao predstavnika bh. političkih stranaka da što prije formiraju Vladu FBiH.

“To je ono što se očekuje i to je velika poruka međunarodne zajednice, Europe i SAD-a, da trebamo vidjeti funkcionalnu skladnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro, ići naprijed, a Hrvatska će u tom procesu, kao i sve ove godine, biti najsnažniji zagovaratelj”, zaključio je Plenković.

Izvor: Agencije