SAD: Srbija i Kosovo dobri partneri, u BiH ograničen napredak u borbi protiv terorizma

Američki State Department objavio je godišnji izvještaju o terorizmu u svijetu, koji obuhvata i zemlje Zapadnog Balkana.

Izvještaj State Departmenta navodi slabosti pravosudnog sistema u BiH (Arhiva)

U Bosni i Hercegovini je postignut ograničeni i mali napredak u pravnim i regulatornim reformama važnim za borbu protiv terorizma, stoji u redovnom izvještaju američkog State Departmenta o terorizmu u svijetu, koji je objavljen u utorak, dok se Srbija i Kosovo ocijenjuju kao zemlje koje sarađuje sa partnerima u borbi protiv terorizma.

U dokumentu koji se temelji na analizama za 2021. godinu stoji kako je tu godinu u BiH obilježila teška politička kriza, a “etnonacionalistički politički lideri” označeni su kao glavni uzročnici tog stanja, uz konstataciju kako su oni do toga doveli svojom retorikom etničkih podjela koja je bez presedana.

U izvještaju se također upozorava da je zbog političke krize prouzročene secesionističkom retorikom lidera iz entiteta Republika Srpska i njihova opstruiranja rada tijela vlasti na državnom nivou, kao i zbog nefunkcionalnosti Federacije BiH zbog napetih odnosa između Hrvata i Bošnjaka radi ostvarenja “uskih političkih interesa”, u zemlji postignut ograničeni i mali napredak u pravnim i regulatornim reformama važnim za borbu protiv terorizma.

To direktno ugrožava učinkovito suprotstavljanje potencijalnim terorističkim prijetnjama.

Pohvala vjerskim liderima

Izvještaj State Departmenta tako ukazuje na slabu saradnju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s Tužilaštvom BiH, za koje navodi da nije uspjelo uspostaviti učinkovite istrage u slučajevima sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Iako u BiH tokom 2021. nije bilo incidenata koji se mogu povezati s terorizmom, američka administracija je na stajalištu kako i dalje valja riješiti problem građana BiH koji su ranije otišli boriti se u Siriju ili Irak i čiji članovi porodica tamo još uvijek borave.

State Department upozorava i na to da se pravosuđe u BiH “olako” odnosi prema ženama za koje postoji sumnja na povezanost s terorizmom.

Za razliku od političara, policije i pravosuđa lideri najvećih vjerskih zajednica u BiH zaslužili su pozitivnu ocjenu State Departmenta, koji u izvještaju ocjenjuje da oni zajedno, kroz Međureligijsko vijeće, rade na promicanju tolerancije i suprotstavljanju netrpeljivosti ili nasilju.

Srbija sarađuje sa partnerima u borbi protiv terorizma

U godišnjem izvještaju State Departmenta o terorizmu u svijetu za 2021. godinu, ističe se da Srbija nastavlja da u oblasti borbe protiv terorizma sarađuje sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima.

Srbija je, prema State Departmentu, uključena i u regionalnu saradnju kada je riječ o borbi protiv terorizma, dok srbijansko ministarstvo unutrašnjih poslova kao i obavještajna služba sarađuju sa INTERPOL-om i Europolom na tom polju.

No, State Department ocjenjuje da Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje šire pokriva ponašanje u vezi sa obukom za teroriste, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista.

Kosovo važan saradnik u borbi protiv Islamske države

State Department je u izvještaju za 2021. godinu Kosovo ocijenio kao dobrog saradnika i člana Globalne koalicije za borbu protiv naoružane grupe Islamska država. U izvještaju se navodi da u 2021. godini na Kosovu nije bilo terorističkih incidenata, kao i da je legislativni okvir Kosova adekvatana za procesuiranje pojedinaca za koje se sumnja da pomažu ili učestvuju u terorističkim aktivnostima ili stranim ratovima.

Pod mentorstvom SAD-a, osnaženi su kapaciteti sudija i tužilaca na Kosovu.

U izvještaju se navodi nekoliko ”značajnih sigurnosnih akcija”, uključujući uslovnu slobodu za regrutera Islamske države Sadata Topojanija, kaznu zatvora za Visara Ćukovčija i Nuredina Sulejmanija zbog učestvovanja u operacijama Islamske države, zatvorske kazne za Krešnika Podvoricu zbog veličanja terorističkih napada koje je izvela Islamska država, i druge.

Navodi se i da Kosovo blisko sarađuje sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u izgradnji antiterorističkih kapaciteta u regiji.

Izvor: Agencije