Donacija EU Srbiji: Prva tranša od gotovo 600 miliona eura za prugu Beograd-Niš

U Srbiji je potpisan ugovor o prvoj tranši granta EU, kojim će sa gotovo 600 miliona eura bespovratno biti finansirana gradnja brze željezničke pruge Beograd- Niš.

Evropski povjerenik sa proširenje Oliver Varhely i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (Anadolija)

Evropska unija i Srbija potpisale su ugovor o prvoj tranši bespovratne pomoći Unije za gradnju pruge Beograd-Niš, što je najveća donacija Unije za neki projekt u Srbiji.

Ta je pruga dio za dio panevropskog željezničkog koridora 10 koji povezuje srednju Evropu sa Solunom.

Paket iznosi 598 miliona eura, a prva tranša 82,8 miliona eura. Na potpisivanju ugovora u vozu na liniji Beograd-Niš bili su Evropski povjerenik sa proširenje Oliver Varhely i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Hina.

“Izabrali smo ovaj projekt, jer može promijeniti realnost na terenu za građane Srbije, juga zemlje, a time i cjelokupne regije”, rekao je Varhely na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem na beogradskoj željezničkoj stanici Prokop.

Pruga će biti gotova do kraja 2027.

Vučić je naveo da će brza željeznica od Beograda do Niša koštati 2,77 milijardi eura, od kojih će Srbija uložiti 525 miliona iz budžeta, a ostatak finansirati kreditima Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Najavio je da će pruga biti gotova do kraja 2027. godine.

Brza željeznica od Beograda do Niša koštat će 2,77 milijardi eura (Anadolija)

Željeznički Koridor 10 je jedan od panevropskih koridora koji povezuju centralnu Evropu sa Solunom, a dio je Ekonomsko-investicijskog plana Unije za Zapadni Balkan u iznosu od 30 milijardi eura.

Cilj tog plana je mobilizirati investicije u transportu, energetici, zelenoj i digitalnoj tranziciii, kako bi se stvorio održiv rast i nova radna mjesta koji dosežu trećinu ukupnog BDP-a država Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije