Vučić i Kurti nastavljaju dijalog, sljedeći sastanak 18. marta

Šef diplomatije EU rekao je da su se Vučić i Kurti složili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskom prijedlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Vučić i Kurti u Briselu nastavljaju dijalog pod okriljem Evropske unije (Twitter / Screenshot)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti izrazili su spremnost da implementiraju evropski prijedlog te su se složili da je to okvir za dalje pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, rekao je evropski komesar za vanjsku politiku Josep Borrell.

Nakon trilaterarnog sastanka u Briselu, na kojem je učestvovao i specijalni izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, Vučić je rekao da je dogovoreno da sljedeći sastanak bude održan u Sjevernoj Makedoniji, 18. marta.

Dodao je da su razgovori u Briselu bili teški te da je glavna tačka spoticanja bila je zajednica srpskih opšina na Kosovu.

“Imali smo težak sastanak i verujem da će ih biti još mnogo u narednom periodu. Naredni će biti u Severnoj Makedoniji, 18. marta, a pre toga sa [Miroslavom] Lajčakom. EU će tražiti primenu svih dogovora, ja sam insistirao na zajednici srpskih opština, Albin Kurti nije bio spreman da prihvati sad, da li će u budućnosti, videćemo”, rekao je Vučić.

Borrell: Pokazana odgovornost

Evropski komesar Borrell je nakon sastanka rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

Dodao je da su se predsjednik Srbije i premijer Kosova na trilateralnom sastanku u Briselu složili da dalji razgovori o tekstu prijedloga EU-a za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na web stranici EU.

”Sada kada su se oko toga složili, tekst plana bit će dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i registarske tablice”, rekao je Borrell.

Kurti: Bio sam spreman potpisati

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je poslije sastanka u Briselu da je bio spreman večeras potpisati sporazum, ali da na to nije bio spreman predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kurti je, na konferenciji za novinare poslije trilateralnog sastanka rekao ”da je šteta što večerašnji razgovori nisu završili potpisivanjem sporazuma”, prenosi Tanjug pozivajući se na medija sa Kosova.

Kurti je rekao da vjeruje ”da smo na dobrom i jednosmjernom putu normalizacije odnosa” Srbije i Kosova.

Vučić tvrdi da u Briselu nije ni trebalo da se potpiše bilo kakav sporazum, te da je prije potpisivanja potrebno nastaviti razgovarati.

“Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano”, tvrdi predsjednik Srbije.

Implementacija obaveza

O današnjem sastanku u Briselu bit će sastavljen izvještaj koji će se razmatrati na zasjedanju Evropskog vijeća 23. i 24 marta.

“Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija spremna priznati nezavisnost Kosova, Vučić je odgovorio da je Srbija član UN-a, a da Kosovo nije. “Mi uvek podržavamo međunarodni pravni poredak, Povelju UN-a i Ustav Srbije”, rekao je Vučić.

Upitan o mapi puta implementacije tih obaveza, srbijanski predsjednik je kazao da na njoj mora da se radi, ali da na početku nje “mora da bude ono što neko ne želi da ispuni, a to je zajednica srpskih opština”.

“Nemamo još mapu puta, moramo da radimo, nema je. Ništa ne može za jedan dan, ovo je ozbiljan i naporan proces, otkazaću deo svojih spoljnopolitičkih aktivnosti, putovanja da bi mogao da razgovaram sa Lajčakom”, rekao je Vučić.

Sastanak u Briselu

Prije trilateralnog sastanka, evropski predstavnici održali su odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

Vučić i Kurti su se uoči razgovora sastali i sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom.

Pred novu rundu dijaloga Kosova i Srbije u Briselu uz posredovanje EU-a, Vučić i Kurti primili su zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgije Meloni.

Kako se navodi u saopćenju Vlade Kosova, u pismu je istaknuto da je zaključivanje i provođenje sporazuma za opću dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regije i za napredak evropske perspektive Kosova, prenosi Beta.

‘Hitno utvrditi put naprijed’

“Smatramo da je sada hitno utvrditi put naprijed u cilju zaključivanja ovog sporazuma i osiguravanja njegove provedbe. Na osnovu teksta koji ste dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropsko vijeće je izrazilo podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvalo i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uvjeta provode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju zajednice opština sa srpskom većinom [na Kosovu]”, navedeno je, između ostalog, u pismu.

Također se ističe da koraci za realizaciju koja predstoji treba odražavati ovaj politički pristup, osiguravajući da se i “Osnovni sporazum” i preostale obaveze iz dijaloga rješavaju na adekvatan način bez odgađanja.

“Računamo na Vaše lično rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primjeni ovog sporazuma. Uvjereni smo da je ovo ključno za dobrobit vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regije i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje”, navodi se u pismu Macrona, Scholza i Meloni.

Aleksandar Vučić je prije sastanka najavio teške razgovore u okviru dijaloga Kosova i Srbije, ali je rekao da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regiji te da je u tom kontekstu spreman raditi na konceptu i primjeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

To je rekao tokom telefonskog sastanka sa specijalnim savjetnikom u američkom State Departmentu Derekom Cholletom, koji mu je prenio da očekuje da sastanak bude konstruktivan, uz primjetan napredak ka dogovoru, prenosi Beta.

Američki diplomata je istakao da SAD potpuno podržava prijedlog EU-a o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da trebaju biti primijenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumijeva i uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je u intervjuu uoči nove runde pregovora da bi sporazum Srbije i Kosova mogao biti postignut do kraja godina, a da centralni dio normalizacije odnosa treba biti uzajamno priznanje.

Kosovo i Srbija imaju za cilj zaključiti značajan sporazum o normalizaciji odnosa „ove godine“, rekao je Kurti u intervjuu za portal Euroaktiv uoči današnjih pregovora u Briselu, ali je naglasio da to neće biti glatko, unatoč povećanom angažiranju Zapada.

“Potrebna nam je normalizacija odnosa, a to se može postići uz obostrano priznavanje kao centralnim dijelom (normalizacije)”, rekao je Kurti, prenijela je Hina.

On je kao ključni problem naveo ustrajnost Beograda da neće formalno priznati neovisnost Kosova, iako može pristati na de facto priznanje.

Njemačko-francuska inicijativa

Nakon višegodišnjih pokušaja u okviru dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji su dosad donijeli vrlo skroman napredak, Njemačka i Francuska su u septembru prošle godine pokrenule inicijativu koju su podržale Sjedinjene Američke Države i cijela EU da se što prije napravi iskorak po tom pitanju s obzirom na kontekst rata u Ukrajini.

Njemačko-francuska inicijativa je rezultirala prijedlogom sporazuma čija je srž međusobno priznanje dokumenata, pečata, pasoša, ličnih iskaznica i nacionalnih simbola. Prijedlog sporazuma ne predviđa formalno srbijansko priznanje Kosova, ali bi se Srbija po njemu de facto morala odnositi prema Kosovu kao suverenoj državi.

Izvor: Agencije