Mediji: Christian Schmidt kao kralj Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik u BiH prakticira moderni oblik kolonijalizma usred Starog kontinenta, piše ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’.

Ovlasti njemačkog diplomate ne podliježu pod državne nadležnosti, piše list (EPA-EFE/FEHIM DEMIR )

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pogrešan je kandidat na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Ne zato što se zove Christian Schmidt, već zato što ne može postojati prvi kandidat na čelu kolonijalističke vlasti u evropskoj demokratiji u 2023. godini.

Ovo je u kritički nastrojenom tekstu, pod nazivom “Christian Schmidt, kralj Bosne i Hercegovine“, konstatirao njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

U obrazloženju zaključka, FAZ tvrdi da bivši njemački ministar poljoprivrede od augusta 2021. godine obavlja “vjerovatno najčudniju političku dužnost koju možete imati u Evropi“ te da je “daleko najmoćniji čovjek u zemlji, barem na papiru“.

‘BiH kao karipska plantaža šećera’

Navodi se da Schmidtove ovlast pripadaju alatima autokratije, jer može otpuštati državne službenike i demokratski izabrane političare, donositi zakone ili ih proglašavati ništavim te da ga nijedna institucija ne može spriječiti u rome.

Ovlasti mu, navodi se, ne podliježu pod državne nadležnosti.

FAZ navodi da su “kvazidiktatorske ovlasi“ koje su zapadne sile davale visokim predstanicima u početku bile opravdane, no da je to bilo prije više od četvrt stoljeća.

Navodi se da u Bosni i Hercegovini od tada nije bilo etničkih sukoba te da grube ovlasti visokog predstavnika više ne odgovaraju zemlji na koju se odnose.

“Uprkos tome, stvara se slika da svaki dan u Sarajevu i dalje počinje ranama od vatrenog oružja. Visoki predstavnik i dalje ima ovlasti kao da je Bosna i Hercegovina karipska plantaža šećera sa početka prošlog stoljeća“, piše frankfurtski list.

Navodi se da bi Schmidt s tolikom moći morao pucati od samopouzdnja, no da on nije briljantan.

“U tridesetogodišnjoj karijeri političara nikada nisam doživio tolike političke uvrede koje se ovdje moraju podnijeti, ni u Bonnu, ni u Berlinu”, tvrdi.

‘Schmidt prakticira moderni oblik kolonijalizma’

FAZ piše da se pod tim uvredama ne smatra ismijavanje Schmidta na ZDF-u, već ono što se na njegov račun može čuti u Bosni i Hercegovini, gdje ga se vrijeđa kao “nacistu“ i “gestapovca“, dok su se povlačile paralele između njegove pozicije i Holokausta, navodi se, a povod su bile izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine iz oktobra prošle godine, koje su bile kontroverzne.

No, piše u tekstu, nije toliko važno kakve je promjene u Izbornom zakonu nametnuo Schmidt.

Pravi skandal je što je to uopće mogao uraditi, jer dok Evropa posramljeno gleda na svoju kolonijalnu historiju, Schmidt prakticira moderni oblik kolonijalizma usred Starog kontinenta.

“Bosna i Hercegovina je daleko od savršene države, ali uprkos svojim nedostacima, ona je demokratija. Država je članica Vijeća Evrope dugi niz godina, tamo nema političkih zatvorenika, niko nije mučen u zatvorima zemlje. U toj zemlji je sigurno kritizirati sve stranke, postoji šarolika medijska slika, a redovni demokratski izbori održavaju se na svim nivoima. A promjene na vlasti su mirne. S kojim pravom takva država ima nedodirljivog guvernera s punim ovlastima?“, pita FAZ.

OHR postoji desetljećima nakon završetka rata

Njemačke novine podsjećaju da je Venecijanska komisija, tijelo pravnih stručnjaka koje savjetuje Vijeće Evrope, prije gotovo 20 godina istakla je da su uloga i ovlasti visokog predstavnika nekompatibilni s demokratskim načelima.

Još 2004. godine Parlamentarna skupština Vijeća Evrope rezolucijom je ustvrdila da takve sveobuhvatne ovlasti bez ikakve odgovornosti nisu u skladu s demokratskim načelima.

FAZ podsjeća na riječi nekadašnjeg švedskog premijera Carl Bildta, koji je bio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini od 1995. do 1997. ghodine, a koji je tražio da se Ured visokog predstavnika (OHR) ukine.

“Na kraju rata niko ne bi pomislio da će ovaj ured i četvrt stoljeća kasnije postojati“, govorio je Bildt, koji je argument da je visoki predstavnik potreban kako bi se spriječilo otcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska neutemeljen.

“Raspad Bosne i Hercegovine se sprečava tako što se osigurava da se nijedna druga država koja se otcijepi nikada ne prizna.”

Petocifrena plata oslobođena poreza kao nagrada

Austrijski diplomat Wolfgang Petritsch, koji je bio treći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini od 1999. do 2002. godine, već godinama traži zatvaranje ovog ureda, piše FAZ.

“Visoki predstavnik je sada u svakom pogledu dio problema, a ne rješenja”, tvrdi Petritsch.

“Ovlasti su izvorno bile zamišljene kao hitna mjera da se spriječi ponovno upadanje države u rat. Ono što je tada zapravo bilo nužno odavno je prošlo. Bosna [i Hercegovina] je danas kao država stabilnija nego što je bila na prilazu milenija, uprkos brojnim problemima”, kaže Petritsch.

No, kaže se u tekstu, Schmidt, koji je za svoj rad nagrađen petocifrenom platom, oslobođenom poreza, to ne gleda na taj način, već sebe i svoj ured smatra potrebenom.

“Kolonije se ne napuštaju dobrovoljno“, zaključuje FAZ.

Izvor: Al Jazeera