Dodik odbacio Schmidtovu odluku

Onima koji žele ukidanje Zakona o nepokretnoj imovini bilo bi najbolje da ukinu Bosnu i Hercegovinu, poručio je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Dodik: 'Krajnje je vrijeme' za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR) (Reuters)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da bi onima koji žele ukidanje Zakona o nepokretnoj imovini bilo najbolje da ukinu Bosnu i Hercegovinu.

“To je najproduktivnija stvar koju ovdje mogu da urade i da puste narode da žive i da se organizuju kako žele”, rekao je Dodik za RTRS komentirajući zahtjev koji je Ustavnom sudu BiH podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Dodik je istakao da je Parlament Republike Srpske donio ovaj zakon u kojem, kako kaže, nema ništa sporno, navodeći da je “Ustavni sud i do sada osporavao odluke na koje Republika Srpska, po Ustavu, ima pravo”, prenio je Tanjug.

“Ustavni sud, koji je sastavljen da pospremi nered iza stranaca, sada donosi razne odluke, a to što taj sud kaže ne mora značiti da je upravu. Parlament je donio odluku, funkcionisalo je dok je trebalo, a sad bi oni to da ukidaju”, rekao je Dodik.

‘Vrijeme je za zatvaranje OHR-a’

Također je rekao da je “krajnje vrijeme” za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR) i povratak na poštovanje vladavine prava i Ustava BiH.

“Mi treba da odbacimo sve što je visoki predstavnik ikada uradio i da se vratimo na vladavinu prava, na poštovanje Ustava BiH. Treba da odbacimo sve ono što su ikada uzeli Republici Srpskoj na ovaj ili onaj način”, saopćio je Dodik.

Dodao je da u BiH nema visokog predstavnika, da je to još jedna od “izvrnutih stvari u zemlji koja ne može da nađe svoj način postojanja ni više decenija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma”.

Dodao je da najveći nered ipak unosi onaj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik kojeg, kako kaže, nije imenovalo ni Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, niti potpisnice Aneksa 10.

“Visoki predstavnik je strana potpisnica Aneksa 10. On se lažno predstavlja kao predstavnik međunarodne zajednice, on to nije”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada