Borrell: Vučić i Kurti se složili da novi razgovori oko prijedloga EU nisu potrebni

Vučić i Kurti pokazali su odgovornost i usaglasali se da implementiraju plan EU-a o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, rekao je šef diplomatije EU.

Borrell: Vučić i Kurti pokazali odgovornost (Reuters)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell rekao je da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu prijedloga EU-a za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na web stranici EU-a, prenosi Tanjug.

Borrell je nakon sastanka, na kojem je učestvovao i specijalni izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

Evropski komesar je naveo da su se obje strane složile da se sa primjenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Nakon višegodišnjih pokušaja u okviru dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji su dosad donijeli vrlo skroman napredak, Njemačka i Francuska su u septembru prošle godine pokrenule inicijativu koju su podržale Sjedinjene Američke Države i cijela EU da se što prije napravi iskorak po tom pitanju s obzirom na kontekst rata u Ukrajini.

Njemačko-francuska inicijativa

Njemačko-francuska inicijativa je rezultirala prijedlogom sporazuma čija je srž međusobno priznanje dokumenata, pečata, pasoša, ličnih iskaznica i nacionalnih simbola. Prijedlog sporazuma ne predviđa formalno priznanje Kosova, ali bi se Srbija po njemu de facto morala odnositi prema Kosovu kao suverenoj državi.

Borrell je naveo da su na izradi dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog vijeća.

”Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o prijedlogu”, rekao je Borrell.

On je ocijenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se usaglasali da implementiraju plan EU-a o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

”Sada kada su se oko toga složili, tekst plana bit će dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice”, rekao je Borrell.

Borrell je dodao da za Srbe na Kosovu ovaj plan znači više sigurnosti, više siturnosti kada je riječ o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, kao i kulturnim i historijskim spomenicima.

”Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasljeđe iz prošlosti”, rekao je Borrell.

Izvor: Agencije