Mediji: Hrvatska šalje 14 helikoptera Ukrajini

Prvi je o vojnoj pomoći Ukrajini, koja se provodi pod oznakom tajnosti, progovorio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović još u novembru.

Plan je da se pola helikoptera djelimično rastavi i pošalje kopnenim putem, dok bi ostatak preletio do Poljske, nakon čega bi bili prebačeni u Ukrajinu (Pixsell - Ilustracija)

Hrvatska je počela pripremu svojih 14 transportnih vojnih helikoptera Mi-8 MTV-1 i Mi-8 T kako bi mogli biti donirani Ukrajini koja se već godinu dana brani od ruske invazije, pišu hrvatski mediji.

Informaciju o početku pripreme helikoptera u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici objavio je Jutarnji list, a potvrdu je dobio i tportal koji navodi kako je riječ o 12 starijih helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva Mi-8 T.

Novinari tportala navode kako je prvi o ovoj donaciji Ukrajini, koja se provodi pod oznakom tajnosti, progovorio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović novembra prošle godine:

„…od mene traže prethodno mišljenje o poklanjanju Ukrajini 14 helikoptera koji su neperspektivni. To mogu bez mene. A moje mišljenje neće dobiti jer mi nisu obrazložili kako će to nadomjestiti. Neću biti protiv, ali neću pisati mišljenje. Boje se donijeti tu odluku.“

Ne zna se zamjena

Kako piše Jutarnji list, nekoliko helikoptera trenutno se nalazi u Zrakoplovno-tehničkom centru, dio je u vojnoj bazi na Plesu, a dio na Lučkom te bi trebali biti spremni za slanje kroz desetak dana. Plan je da se gotovo polovina djelimično rastavi i pošalje kopnenim putem, dok bi ostatak preletio do Poljske, a onda bi bili prebačeni u Ukrajinu.

Dodaje se kako se sa helikoptera skidaju hrvatske oznake i rade sitni popravci poput zamjene istrošenog materijala.

Tportal navodi kako će Hrvatska ovom donacijom, kada je riječ o helikopterima, ostati bez polovine svoje transportne flote. U sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostat će deset helikoptera Mi-171(sh), te četiri helikoptera UH-60 Black Hawk.

Jutarnji list piše kako trenutno nema informacija šta bi Hrvatska mogla dobiti za doniranu vojnu opremu, te kako je pravilo je da istočne članice Saveza za artiljerijsko i raketno naoružanje sovjetske proizvodnje koje pošalju u Ukrajinu od partnera dobiju novo zapadno naoružanje.

Izvor: Agencije