Lajčak očekuje da Srbija i Kosovo prihvate evropski plan

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog očekuje da će Srbija i Kosovo na sastanku u ponedjeljak u Briselu prihvatiti evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja.

Plan, koji vjerujem da ćemo prihvatiti u ponedjeljak, postat će obavezujući za obje strane, kazao je Miroslav Lajčak (EPA)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u četvrtak kako očekuje da će Srbija i Kosovo na sastanku u Briselu u ponedjeljak, 27. februara, prihvatiti evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja.

“Plan, koji vjerujem da ćemo prihvatiti u ponedjeljak, postat će obavezujući i za jednu, i za drugu stranu. To nije privremeni sporazum, poslije njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa, koji treba biti završen potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma prije ulaska Srbije i Kosova u EU”, rekao je on u intervjuu Tanjugu.

Istakao je da će dokument biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obje strane.

Upitan da li zakazani sastanak 27. februara znači da je postignuta saglasnost  i Srbije i Kosova u vezi s finalnom verzijom francusko-njemačkog plana, Lajčak je kazao da se od septembra razgovara s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem o evropskom prijedlogu.

Spremnost za normaliziranje međusobnih odnosa

“U posljednje vreme predsjednik Vučić u januaru, a premijer Kurti u februaru su rekli da prihvataju taj prijedlog. Znači, vrijeme je sazrelo da organiziramo sastanak u Briselu i očekujemo od naših partnera da zvanično i javno prihvate taj prijedlog i da razgovaramo o njegovoj  provedbi, što je cilj sastanka u ponedjeljak”, istakao je Lajčak.

Upitan da li je u tom smislu sastanak 27. februara u Briselu presudan, odnosno po principu “uzmi ili ostavi”, kaže da ne bi razgovarao o formalnostima.

“Bitno je da obje strane prihvate plan i formalno i javno kažu da ga prihvataju, a onda da razgovaramo o svim ostalim detaljima, prije svega o ispunjavanju tog plana”, rekao je Lajčak.

Ocijenio je da je predstojeći sastanak u Briselu veoma značajan, jer će od stavova strana u pregovorima zavisiti sljedeći koraci.

“Prihavatanje našeg prijedloga, koji podržava 27 članica EU-a i SAD, znači da su oni odlučili poboljšati međusobne odnose i ubrzati evropski put. Ako bi jedna ili obje strane odbile taj prijedlog, to bi bio negativan signal da nisu spremne normalizirati međusobne odnose i da nisu spremne brže krenuti evropskim putem, tako da očekujemo da će plan biti prihvaćen. Svi znaju šta očekujemo od sastanka u ponedjeljak. Imali smo razgovore i s predsjednikom Vučićem, i s premijerom Kurtijem u toku Minhenske sigurnosne konferencije, tako da svi znamo gdje se nalazimo i šta očekujemo”, istakao je Lajčak.

Svima je jasno da se ne govori ‘ne’ EU i Americi

Dodao je da prijedlog koji će se naći na stolu u Briselu u ponedjeljak ima snažnu podršku EU-a.

“Odbijanje tog prijedloga bi značilo odbijanje normalizacije odnosa i odbijanje evropskog puta, na to bi reagirali SAD, međunarodna zajednica i EU i ne želim ulaziti sada u to koje bi bile negativne posljedice. Mislim da je svima jasno da se ne govori ‘ne’ EU i Americi, posebno ako možemo time dobiti stabilizaciju, normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, stabilizaciju atmosfere na Balkanu i ubrzani evropski put”, kazao je Lajčak.

Ocijenio je da bi odbijanje prijedloga poslalo negativan signal u regiji i da bi otvorilo mogućnost za nove rizike od eskalacija, poput onih koji su se dešavali  prošle godine.

“Mislim da to niko ne želi i imamo prijedlog koji otvara drugi put, a to je put normalizacije i stabilizacije”, naglasio je Lajčak.

Izvor: Agencije