Konaković i Abazović: Politička stabilnost je pretpostavka za razvoj

Politička stabilnost na Zapadnom Balkanu pretpostavka je za međusobni razvoj, kazali su šef bh. diplomatije i crnogorski premijer

Konaković i Abazović su istakli potrebu za boljom saradnjom i razumijevanjem u regionu (Fena)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se tokom službene posjete Crnoj Gori u četvrtak u Podgorici susreo s predsjednikom Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Abazović je kazao da je Crna Gora iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine i da je u fokusu Crne Gore razvijanje brojnih mogućnosti saradnje između dviju zemalja.

Istaknuo je kako upravo bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore mogu poslužiti kao primjer uspješne suradnje te da Crna Gora u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet te podržava evropsku agendu Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Politička stabilnost

Konaković je rekao da je ovo prilika da se razgovara i o nekim važnim temama i kvalitetnim zajedničkim projektima, o kojima će više govora biti u narednom periodu.

Istaknuo je da je politička stabilnost na Zapadnom Balkanu pretpostavka za međusobni razvoj i da posjete zemljama u susjedstvu pokazuju jasno opredjeljenje.

Naveo je da je saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine pitanje zajedničkih šansi.

Sagovornici su naglasili da je dobrosusjedska politika, koja promovira univerzalne vrijednosti, imperativ obje zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada