Glavni tužitelj BiH: Diploma se kupovala i na benzinskim pumpama

Tužitelj Milanko Kajganić potvrdio je kako su u BiH pod istragom rektori, dekani i profesori više ustanova. 

Kajganić: Provodimo jedan od najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH (FENA)

Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milanko Kajganić potvrdio je u četvrtak da je predložen pritvor za pet osoba koje se tretiraju kao pripadnici  kriminalne grupe umiješane u izdavanje krivotvorenih diploma privatnih fakulteta i škola, ustvrdivši da se u BiH takva diploma mogla kupiti i na benzinskoj pumpama, dok je na opasku da Tužilaštvo ne procesuira osobe koje negiraju genocid u Srebrenici rekao da Tužilaštvo od policijskih agencija nije dobilo nijedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Kajganić je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je, tokom operacije pod kodnim nazivom “Klaster”, koja je provedena ranije ove sedmcie, uhapšebno 11 osoba koje se povezuju s izdavanjem i prodajom krivotvorenih diploma, a njih petero bi trebalo ostati u pritvoru do podizanja optužnice, dok su za ostalih šestero predložene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Policija je tokom racije provedene u utorak pretražila desetak lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, pri čemu su na meti istražitelja bili privatni univerziteti i visoke škole smještene u tim gradovima, piše Hina.

Tužitelj Kajganić potvrdio je kako su pod istragom odnosno privedeni rektori, dekani i profesori tih ustanova.

“Ovo je jedan od do sada najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH”, ustvrdio je Kajganić dodajući kako je ovo tek vrh ledenog brijega a da se istraga vodi u kontinuitetu od 2020. godine.

Kazao je kako je u BiH svima poznata činjenica da se diplomu moglo kupiti “na benzinskoj stanici” što, kako je istaknuo, jasno dokazuje da na privatnim univerzitetima i školama neko ne radi dobro svoj posao.

Sada su, po njegovim riječima, prikupljeni dokazi o postojanju organizirane kriminalne grupe koja se bavila prodajom diploma. U konačnici je to dovodilo do situacije da se, primjerice, diploma pa čak i dokaz o doktoratu na privatnim univerzitetima, uz plaćanje mita, mogao dobiti u roku od pet dana.

Prodaja diploma temelj sistemske korupcije

U Tužilaštvu BiH smatraju kako je to temelj svake druge korupcije, jer onaj ko kupi fakultetsku diplomu na sličan način nastavlja djelovati kada se zaposli u pravosuđu, policiji ili zdravstvu.

“To je temelj sistemske korupcije, a zloupotreba u visokoškolskim ustavnovama katalizator su cjelokupine korupcije u BiH”, izjavio je Kajganić.

Kao primjer dalekosežnih problema koje stvara ovakav oblik korupcije naveo je činjenicu da je pronađena i krivotvorena diploma inženjera građevinarstva. Podsjetio je na zemljotres u Turskoj i Siriji, gdje su se zgrade rušile kao kule od karata upravo zbog loše gradnje.

“Ustanove koje tako prodaju diplome ne smiju postojati”, kazao je glavni tužitelj dodajući kako sada očekuje brzo podizanje optužnica u nekoliko desetaka predmeta te procesuiranje odgovornih koje čekaju kazne od najmanje deset godina zatvora.

Tužilaštvo će provesti i mjere kako bi se zaplijenila imovina nelegalno stečena preprodajom diploma, a Kajganić je najavio kako će tražiti pomoć u istrazi od drugih država.

Negiranje genocida

Premda je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko 2021. donio zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, ta praksa i dalje nije prestala, a genocid poriču i visokorangirani političari iz bosanskohercegovačkog entiteta RepublikaSrpska, uključujući i entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Kajganić izjavio je u četvrtak da je posao te pravosudne institucije otežan kada je u pitanju negiranje genocida jer, kako je kazao, od policije ili drugih agencija nisu dobili nijedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Izvor: Agencije