Konaković: Hrvatska podržava BiH, Izborni zakon je unutrašnje pitanje

Svi lideri u Hrvatskoj su spremni za razgovore i dogovore, rekao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon povratka iz službene posjete Zagrebu.

Šef bh. diplomatije kaže da je od svih sagovornika u Zagrebu dobio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je u srijedu kako je zadovoljan prvom službenom posjetom Hrvatskoj te da nosi samo pozitivne dojmove nakon susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima u utorak u Zagrebu.

“Svi lideri u Hrvatskoj vrlo su spremni za razgovore i dogovore”, kazao je on novinarima u Sarajevu nakon povratka iz Zagreba, gdje se sastao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Konaković je istaknuo da je od svih sagovornika u Zagrebu dobio jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i potvrdu da se niko od hrvatskih dužnosnika ne želi miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

SDA blokira uspostavu federalne vlade

Komentirajući medijske navode kako će izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine biti jedna od tema zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, najavljene za juni, kazao je kako se radi o “potpunom izvrtanju činjenica”, odnosno kako o tome nije bilo razgovora, niti je to moguće, jer je riječ isključivo o unutarnjepolitičkom pitanju Bosne i Hercegovine.

“Imamo otvorena pitanja o kojima se može razgovarati, ali Izborni zakon [Bosne i Hercegovine] je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i o tome se razgovaraju partneri u Bosni i Hercegovini”, rekao je Konaković.

Ranije je najavio kako bi se postizanje dogovora u izbornoj reformi moglo očekivati u razdoblju od šest mjeseci nakon što bude uspostavljena nova vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Taj proces trenutno je blokiran jer Stranka demokratske akcije (SDA) pokušava po svaku cijenu biti dijelom nove vladajuće većine, iako je kao partnera ne prihvataju ni Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, niti blok sastavljen od bosansko-građanskih stranaka koji su ranije međusobno dogovorili koaliciju.

BiH može biti zemlja ‘različitih interkonekcija’

O uspostavi nove federalne vlade ovisit će i rješavanje pitanja dodatnog povezivanja plinske mreže Bosne i Hercegovine s onom u Hrvatskoj i Srbiji.

Na gradnji novog plinovoda ka Srbiji insistiraju vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, dok u Federaciji Bosne i Hercegovine kao prioritet vide takozvanu Južnu interkonekciju, odnosno povezivanje pravcem preko Mostara s plinskom mrežom u Hrvatskoj kod Zagvozda.

Konaković je kazao u srijedu kako će se o svemu tome tek razgovarati, tvrdi kako Bosna i Hercegovina ima potencijal biti regionalnim čvorištem distribucije plina, odnosno kako može biti zemlja “različitih interkonekcija” te time osigurati nezavisnost o bilo kojoj politici.

Izvor: Agencije