EU: Vučić i Kurti potvrdili dolazak u Briselu 27. februara

Šef evropske diplomatije Josep Borrell se nada da će dvije strane prihvatiti evropski prijedlog kao način za normalizaciju međusobnih odnosa Kosova i Srbije.

Na sastanku će biti riječi o prijedlogu Evropske unije o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su da će sudjelovati 27. februara na sastanku u Briselu, a visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell se nada da će dvije strane prihvatiti evropski prijedlog kao način za normalizaciju međusobnih odnosa.

Kako je u srijedu saopćeno iz Press službe EU-a, Borrell će, uz podršku specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka održati odvojene sastanke s čelnicima Kosova i Srbije s početkom u 15:00 sati, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Na sastanku će biti riječi o prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a na kraju sastanka visoki predstavnik EU-a će dati izjavu za medije.

Vučić: S Kurtijem nema mnogo razgovora

Premijer Kosova rekao je u utorak kako se nada da će razgovori u Briselu biti usmjereni na francusko-njemačku inicijativu, a ne na “interese jedne strane”.

“Imamo prijedlog s francusko-njemačkom inicijativom. Očekujemo da će biti razgovora i da ćemo na temelju tog razgovora ići dalje”, kazao je Kurti te dodao da na stanaku neće biti riječi o zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu.

Vučić je ranije rekao kako ne očekuje da će najavljeni sastanak u Briselu biti toliko plodonosan, jer s Kurtijem “nema mnogo razgovora”.

“Nema mnogo razgovora s Kurtijem, jer taj čovjek odmah počne pričati o Slobodanu Miloševiću, njegovim mukama… Ademu Demaciju… Onda shvatite da je on zaostao u tom vremenu, i to je to…”, kazao je Vučić.

Rekao je da će se na sastanku 27. februara u Briselu svakako razgovarati o formiranju ZSO-a na Kosovu te dodao da će  “o tome morati razgovarati i evropski predstavnici”.

U Briselu će 27. februara biti riječi o prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvjema stranama u drugoj polovici januara predstavili američko-evropski diplomati.

Kurti: Solidna platforma za napredovanje

Sporazum predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (ZSO).

Vučić je rekao da je Srbija “spremna prihvatiti koncept evropskog plana” i “raditi na primeni predloženog sporazuma” o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom.

Kurti je poručio da Kosovo “prihvata prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa” i smatra ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje.

Izvor: Agencije